Monday, May 31

Aku, Duit dan dOt..dOt..tuuuTtt!_**



_wang ringgit_

skang we talk bOut mOney..
mende 'duit' nie..
hari2 kite tgk..walOpOn kOrg nampek sepOsen tepi jln..
tu sumer duit tu..jgn memain...kalO kumpOl byk2 bOleh buat banglO..
aku da mule nk pikir cm Haji Bakhil da..

Oke2..
persOalan..
pentingkah duit??!

slalu Org bandingkan..
mOney Or Love..??!
yg penchenta wanita ke ape ke pOn jwb la dgn yakin ..lOve..

der!
bak kate arwah nenek aku...
kalO kO kebulOr..kO pandang muke lOver kOrg bOleh kenyang ke der??

nO..nO..nO..
dua2 penting...
tapi cinte bOleh pupuk..kalO x, xde la dlm Islam..
berchenta selepas berkahwin...
yg penting mampu..menjadi ketua keluarga..

but skunk pakcik makcik sumer..
samer2 kne sara hidup family..
laki pOmpuan kena keje..
nie utk mereka2 yg kurang mampu la kn..
kalO laki tu CEO ke..xper2..
makcik2 bOleh jage ank2 makcik kat rumah je ae..

wait da menet!...
bukan psl ni aku nk stOry la der..aiseeehhh...
aku nak cite pasal duit...
duit..mOney...exchange! <--sal ade exchange lak?
Ooyeahhh...
pesal lak tOpik bOhsan ni aku bebel?
pe lak cik mangkOk nie..x rOck arh..

sebabnyer.....
aku baru balik dr bayar upah simpan duit utk emas yg mak aku gadai!!!!
dOe...dekat 400 kne bayOr..
kalo 400 sen aku ta kesah..aku tabur bulu idOng kat karipap makcik kantin pOn leh dpt duit..
nie ringgit mesia 400..Oppss..kwn aku marah sebOt mesia.. --> rinGGit MalaySia

pastu aku lak kne hidupkan lesen aku yg dah mampOs selame 2 mggu tu..
pakai duit der!!..pakcik JPJ tu tgk muke setOnye aku jer terOs mintak duit...kalO aku buleh bg bulu ketiak..transfOrm jd duit..aku sanggup cabut...aisshhh...

aku ngan tanpe segan silu nyer nk bgtau lak duit aku kat bank..
OOyehh??!

baki anda : RM50.87

cukup ea utk smpai 21hb 6 nie?
ngan nak balik JB nyer lg..?
watdehekk!!!


siyesly...agknye sbb Org2 yg sng nk cari duit tu la sanggup jadi GRO...
sumenyer sebab duit...dah malas pikir panjang....

kenape mak aku gadai emas kan? patOtnye slh mak aku la buat hutang..kann???

haa..kOrg igt suker je ke...nO..nO..nO..
ni sumer sebab baik sgt nk tOlOng Org..
last2 diri yg merana...
yg Org kena tOlOng tu bersenang lenang...
x pikir kesusahan yg Org tggung nk tOlOng dia..
deemmm..!! mmg mak aku x bls..
sbb aku percaye karma tu ade...
Tuhan Maha Adil...
skang Tuhan bayOr cash la der..
tOksah risau....
kne plak tggu si peminjam nk kasi pulang duit..
sambil serOnOk2 bayOr upah gadai emas.
watdehek der??!!

sO,..tammat la disini...

kesimpulan : duit itu penting, di dunia ini la..
bukan utk akhirat ye..


ChiaOooo_







14 comments :

  1. duit oh duit.... kene atur baik2 tuhh...

    ReplyDelete
  2. duit memang penting.. skrg semua duit.. love2 tu tolak tepi la kalau takde duit.. huhu..

    ReplyDelete
  3. aliff : salah atur pastu mkn pasir je la..hik3..

    raybond : tau xper...love2 ni bukan boleh kasi kenyang perot..tp penting jugak la kn..hehe..

    ReplyDelete
  4. no money no talk beb!hehe
    i follow u..

    http://lamansesawang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. ahaha..
    tade nye pchenta tgar...
    duit comes 1st...

    hehee :))

    ReplyDelete
  6. duit penting dlm segale hal, cinta plak cume menyusahkan diri je... so carilah kije yg elok2... :P

    * pe kes ko tnggl kn jejak sebesor2 tdk kt komen form aku, aiyooo...

    ReplyDelete
  7. cikcepet : cumel nme anda...hehehe...haah..duit dlu..baru boleh kawen..pas kawen pon pki duit ag..

    aren : u folo me? tenkiu2..i folo u bek..kikiki..

    azizul : hehehe...yes2..agree wif u...
    saje tggalkan jejak..kate pon jejak..wakakaka..

    ReplyDelete
  8. hehehe....me tOo~
    malangnyer x bape nk ader....hahaahakz..

    ReplyDelete
  9. hai babe.i fdah link kan u kat blog i hehe.check it outr ;D

    ReplyDelete
  10. duit memang kadang kala membutakan mata kita, tapi duit bukanlah segalanya, iman kita jauh lebih berharga dari pada duit, jagalah iman sebaik-baiknya melebihi segala-galanya, wassalam.

    ReplyDelete
  11. sherah : thankz babe... =) terharu lak..hehehe..

    adnan : yup..duit x leh bawak mati..kdg2 da byk duit x beriman pulak..x bleh jugak..pandai2 la seimbangkan...ikt diri masing2..

    ReplyDelete

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::