Aku, Duit dan dOt..dOt..tuuuTtt!_**



_wang ringgit_

skang we talk bOut mOney..
mende 'duit' nie..
hari2 kite tgk..walOpOn kOrg nampek sepOsen tepi jln..
tu sumer duit tu..jgn memain...kalO kumpOl byk2 bOleh buat banglO..
aku da mule nk pikir cm Haji Bakhil da..

Oke2..
persOalan..
pentingkah duit??!

slalu Org bandingkan..
mOney Or Love..??!
yg penchenta wanita ke ape ke pOn jwb la dgn yakin ..lOve..

der!
bak kate arwah nenek aku...
kalO kO kebulOr..kO pandang muke lOver kOrg bOleh kenyang ke der??

nO..nO..nO..
dua2 penting...
tapi cinte bOleh pupuk..kalO x, xde la dlm Islam..
berchenta selepas berkahwin...
yg penting mampu..menjadi ketua keluarga..

but skunk pakcik makcik sumer..
samer2 kne sara hidup family..
laki pOmpuan kena keje..
nie utk mereka2 yg kurang mampu la kn..
kalO laki tu CEO ke..xper2..
makcik2 bOleh jage ank2 makcik kat rumah je ae..

wait da menet!...
bukan psl ni aku nk stOry la der..aiseeehhh...
aku nak cite pasal duit...
duit..mOney...exchange! <--sal ade exchange lak?
Ooyeahhh...
pesal lak tOpik bOhsan ni aku bebel?
pe lak cik mangkOk nie..x rOck arh..

sebabnyer.....
aku baru balik dr bayar upah simpan duit utk emas yg mak aku gadai!!!!
dOe...dekat 400 kne bayOr..
kalo 400 sen aku ta kesah..aku tabur bulu idOng kat karipap makcik kantin pOn leh dpt duit..
nie ringgit mesia 400..Oppss..kwn aku marah sebOt mesia.. --> rinGGit MalaySia

pastu aku lak kne hidupkan lesen aku yg dah mampOs selame 2 mggu tu..
pakai duit der!!..pakcik JPJ tu tgk muke setOnye aku jer terOs mintak duit...kalO aku buleh bg bulu ketiak..transfOrm jd duit..aku sanggup cabut...aisshhh...

aku ngan tanpe segan silu nyer nk bgtau lak duit aku kat bank..
OOyehh??!

baki anda : RM50.87

cukup ea utk smpai 21hb 6 nie?
ngan nak balik JB nyer lg..?
watdehekk!!!


siyesly...agknye sbb Org2 yg sng nk cari duit tu la sanggup jadi GRO...
sumenyer sebab duit...dah malas pikir panjang....

kenape mak aku gadai emas kan? patOtnye slh mak aku la buat hutang..kann???

haa..kOrg igt suker je ke...nO..nO..nO..
ni sumer sebab baik sgt nk tOlOng Org..
last2 diri yg merana...
yg Org kena tOlOng tu bersenang lenang...
x pikir kesusahan yg Org tggung nk tOlOng dia..
deemmm..!! mmg mak aku x bls..
sbb aku percaye karma tu ade...
Tuhan Maha Adil...
skang Tuhan bayOr cash la der..
tOksah risau....
kne plak tggu si peminjam nk kasi pulang duit..
sambil serOnOk2 bayOr upah gadai emas.
watdehek der??!!

sO,..tammat la disini...

kesimpulan : duit itu penting, di dunia ini la..
bukan utk akhirat ye..


ChiaOooo_







Nape aku x kapel lagi??_**


lelaki....adekah lelaki untuk aku??
aku desperate ke??
aku ni xde pengalaman ke?

ahah! ni la yg aku ngigau...
hadess...
prOblem nyer??
aku xde balak ag...
aku x laku ker weihh!!!
adekah aku kelihatan sgt desperate??!!

sabOw dOe..
bak kate seniOr aku..ade la tu jOdOh nnt..
belOm sampai seru lagi...
aku nekad...aku kena gak cari dh masOk tahun 3 nanti..
ayh mak aku dah warning suruh aku cari pakwe masOk U nie..
takOt nnti aku jd terlajak lak cm aunty , atOk sedare aku..

tp kesah atOk sedare aku nie meyayat hati..
dia pernah berchenta..sangat setia...
kekasihnye sambung belajar kat Oversea...
dia menanti..sgt setia..
at last...kekasih dia pulang jugak...
malangnyer..dia dtg nk melawat ..yg buka pintu isteri kekasihnye tu..
dan dia pOn melutut ats jalan..x mampu lagi...
meraung jugak agknyer...kalO aku..
xtau la nk hadapi cmner...


dan makcik, atOk sedare aku tu same bintang ngan aku..
Sagitarius...
kalO berchenta mmg setia...
urghh....tekanan2!


Ok2.stOop! xmO sedeyh2..
nie citer sal aku nie..
naper aku xde balak ag?
Oke2..

dlu mase aku fOrm 2..
aku penah buat satu prinsip..aku xmaO kapel sampai la aku SPM...
then...after SPM..aih..frust nOnggeng lak..cinta tepuk sebelah bOntOt..
pastu x kapel smpai skunk..malang x??

kesian aku ahn...
u Ol x kesian ke?
kalO kesian..
dOa2 kn la aku jumpe jOdOh.
yg kwn ngan aku sumer x siyes..
sume kwn2 jer...

aku nakkn satu hubungan yg siyes...tu jer.. =(
yg bOleh mak ayah aku percaye...

tp xper..
kalO xde skarang..aku akn cari mase keje...
tp..eh2..laki la yg cari pOmpuan kn..
xde hal jugak..hehehe~

ChiaOo..
sajer buat entri nie..busan...

FaCebOok MangKoK suDah Tiada..sOb3!__**


....PenguMuman..penGumuMan....

Fesbuk mangkok chenta a.k.a nur farahin kini sudah tiada lagi...sO..harap maklum la yer...
mase kat kampOng aku dengan semangatnyer telah mendelete sume manusia2 yg penting dan x penting dlm fesbuk aku..yeaah! aku dah remOve kwn2 aku b4 sempat 2 mggu fesbuk aku stOp berOperasi sepenuhnye..


ayat lazim..
"kenape delete fesbuk?"

jawapan lazim aku..
"sajer je..dah bOsan"


a'ah..mmg aku dah serabOt ngah fesbuk aku..
siyes lah...
ramai sgt manusia yg x knl..
pastu mesej aku sehari bOleh dpt dekat nk 20-30..
friend request kalo tggl sehari je ade dekat 30 lbh..
urghh...nak kate muke aku cun sgt ke sbb tu dOrg add..
eyt2..ko jgn perasan lah farahin weyh..
tu sumer gamba edit..x nampak lagi badan aku yg gemOk ni..
stakat muke aku yg edit kat PhOtO scape tu..dr gelap2 jd putih melepak..
memang r Org kne tipu...ahahaha! canggeh teknologi skarang..
kalO ade jerawat batu kat pipi pOwn bOleh buang...kasi x nmpak..demm!!

sO..berbalik pade kesah aku dah buang FB aku..
maka..dengan ini aku telah pOn membuat FesBuk baru..
errm..saper2 yg kOmen aku sahaje yg bOleh add aku kat Fesbuk a.k.a kwn2 blOgging aku.
yg aku x kenal sgt tu..maap la eh..aku da mls nk apprOve..serik dah...
tuduh aku rampas balak Org la, sOmbOnk la, perasan lawa la, perangai huduh la..
shittt!! kOwg mmg suke kOmplen Org kan..aku padam fesbuk..fine!

saper2 yg nak berkenalan ngan aku...
siler la kOmen2 di belOg aku nie...
dah kenal baru lah aku apprOve..
amacam?? watdehek??!!
[pasan je ade Org nk berkenalan ngn aku nie]


tp fesbuk aku dlu glamer la jugak ek..
sbb tetibe ade org yg aku chat kt ym..
tanye aku glamer ke x..dia kate kwn dia siap ckp..
'sape x knl ain, glamer...'
ehem2! adekah ayt menyindir?
atau memuji..?
demm..!! aku perasan lagi..!





stakat ni kwn aku kat fesbuk baru ade dlm 100 lbh..
ahah..sikit jer..nak banding ngan dulu ade 4000 lbh..
tp yg penting aku hepi, bahagia, tenang dan macam2 lagi la!...
anda puas hati, saye senang sekali!
ChiaOo..





Suami Isteri dan dOt..dOt.._**

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik, sambil berbual-bual mesra...

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bintang...

Pakwe: abang kan jadi Ultramannya

Makwe:kenapa pulak, sepatutnya abg jadi bulan purnamalah

Pakwe:Salah tu, kan ultraman ada bintang kepunyaannya

Makwe: gitu... kalau saya jadi bunga

Pakwe: Abang jadi tukang kebunnya

Makwe: Kenapa bukan kumbang

Pakwe: Sebab kumbang keje dia hanya menghisap madu..sedangkan tukang kebun kerjanya menyiram dan membaja bunga tu setiap hari

Makwe: Wah! hebatnya abg nie... begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih tersebut untuk bersiar-siar... tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul kayu, dan jatuh tersembam ke tanah...bedebik!!!!!! macam nangka busuk daa!!!!

Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)

Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu... .buto ko!!!!!, tak nampak ko oghang nak lalu(rupa2nya si pakwe tu orang N9)... sayang takde apa2 ke?

Makwe: Takde sikit je bang... cuma luka sikit jer dahi nie

Pakwe:Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua... selang beberapa bulan
selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga... 2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa anak
mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?

Suami: Masakan abg boleh lupa

Isteri: Kalau saya jadi bintang

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Kenapa bukan Ultraman...

Suami: Kat Malaysia mana ada Ultraman... kat Jepun adalah... apa lah awak nie

Isteri: Kalau saya jadi bunga

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Apa abg nie... cakaplah betul2

Suami: Apo kono eh dongan ekau nie... dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu... .kalau dah abg jadi Ultraman ngan ntah apo apo ntah laie, sapo nak bagi makan kek anak kito tu... .yang mengado- ngado nak jadi bintang tu buek apo

Isteri: Abe nie tok supo dulu... .tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh tok comey lagi...

Suami: Takdo nak romantik kosmetik do... .

Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga tersebut... .tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu(mungkin tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah...


Isteri: Aduh abe sakik nyo!!!!!

Suami: Apo kono eh awak nie... .buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!

Pantun bUaT seMua!_**

________________________________________________________________________
Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap
________________________________________________________________________


urghhhh..tensiOn!!

cerita sengal_**

Seorang wanita tua pergi ke klinik untuk membuat pemeriksaan. Doktor bertanyakan kepada wanita tersebut apa masalahnya.

Wanita tua menjawab dia menghadapi masalah kentut yang tidak berbunyi dan tidak berbau, sedangkan dia telah kentut sehingga sepuluh kali banyaknya ketika berada di pejabat. Memandangkan kentutnya tidak berbunyi dan berbau dia langsung tidak menyedari ianya berlaku. Doktor mendengar dengan teliti dan memberi wanita tua tersebut senarai beberapa jenis pil yang perlu di ambil. Doktor mengarahkan wanita tua itu mengambil pil-pil tersebut selama seminggu dan selepas itu datang berjumpa dengannya semula.

Selepas seminggu wanita tua itu datang semula ke klinik untuk menyatakan rasa tidak puas hatinya kepada doktor.

"Saya tak tau apa yang doktor berikan kepada saya, tapi bau udara di sekitar saya sangat busuk, tak dengar bunyi apa-apa pun tapi busuknya sangat dahsyat", kata wanita itu.

"Bagus, sekarang deria bau awak dah pulih, kita akan usaha untuk pulihkan deria pendengaran awak pula", kata doktor.

merana Oh merana_**

kadang2 hati kate jangan...
tapi Otak suruh buat..demi kebaikan diri..
bile dah jadi..yang parah hati...yang rOsak hati..yg merana pOn hati...

biler dah rase jauh...rindu pulak..
merana lagi...susah2.....

kite pon akan mule menghargai biler bnde tu dah mule hilang..
tp mase belom hilang...yakin jer kite bOleh lupekan..
jadi..jgn estimate diri kite terlalu mudah...
sebab hati bukan sesuatu yg boleh di approximate mcm calculus...
dia adelah sesuatu di luar jangkaan...

nak cari penawar susah pulak tu..bukan mcm add kwn2 kat fesbuk..
bukan mcm tumbuk sambal belacan kat dapur...
parah dia tinggalkan parut..
seksanyer mengOrbankan kegembiraan...
hidup pOn jd suram...

susah2....

pendek je citer_**

aku di kampOng....
dan aku gune CeLcOm PrePaid berOkband!!

jadi aku dapat update belOg..

ayah aku dah selamat buat minOr OperatiOn kat hOspital Sultanah Aminah..
Alhamdulillah..
tggu ayh aku sehat baru bOleh balik pahang..

mls nk tulis panjang2..
ChiaOoo..

My PreciOuS..dOnt tOucH!_**

entri kali nie.aku tatau ape yg aku nak gtau u Ol.jadi merepewk jer lah ek.
aku nak cite rapu2 sambil kunyah chewing gum. makan gule2 sambil merepek sOwg2.


sO.ini lah My hOme sweeT hOme.<---ayt yg biase gune. ini adelah rumah kediaman aku. cantik x? bukan je cantik [pade mate aku la] tapi aman sgt.kdg2 tu ade ayam hutan melepak kat tepi hutan tu.ade Cik Bab Hutan yg cOmel.[slalunye cik bab kena tembak utk dijual] dari rumah aku jugak nampak pemandangan ke Bukit Ridan yang indah.


lengkap? kereta mewah kan? ini bukan ler kereta aku Or ayah aku.hak3.ni kereta sepupu ayah aku.Cun x? smart tampan lagi bergaya siyOot.


aku nak memperkenalkan bas yang aku sanjung2 selama aku dOk asrama.Bas Bee Huat.bas ni la yg bawak aku dari Hulu Pekan ke Bandar Pekan utk enjOy dari penat belajar.Chewwwaaah ayt aku.perrghh.memang cam sardin ayam brand la.mampat giler siap2 lari2 kejOr bas sebab tanak berdiri.


ini?? my preciOus.sejak aku dari umO 1 tahun.bantal busyuk aku nie la yg dOk teman aku ke hapa.takOt ngan hantu ke.nanges guling2 ke.kehulu ke hilir aku bawak.gi asrama.blk kampOng.umO dia pOn nak dekat same ngan aku.sO.sape2 yg jd suami aku kena terima bantal aku nie dulu!!! mY preciOus..dOnt tOucH!


ngee =D nie aku nak buat ala2 cupcOrn la kan.nase baek jd.tapi ni versi lain.Jagung yg da rebus aku pOtOng2.then letak garam, butter dan susu pekat manis.sedaaaaaap.x tipu!!!



fuuhhh!!.ni aku makan dua batang jagung nie.memang lazatlah. panas2 makan sambil tgk tv.rase nak buat lagi je.lemak manis berkrim disukai ramai.lalala~





p/s: aku rase jap lagi aku nak buat entri pasal netbOok HP aku yg baru dapat la.huuuu~
serOnOwk giler dapat netbOok.jangan jelesh.lalala~

Me and mY Date?_**

yUhuuuuUuuu__________
[tajOk nak gempak]
Pssst.semalam.aku pegi Kuantan.buat dabel date.
mwakakaka.sOnOk pulak.
tengOk wayang.Cite 'Balas Dendam Berbulu'.
Maen bOwling.lame siyOt x pekena bOling.
paling lawak aku dpt 2 strike.
[selame ni aku x penah strike pOwn.sOb3].
maen game DaytOna.ngan Shitah.
Makan berempat.Jln2 sambil bOrak.
beli sket brg2.mkn Waffle.cOrncup.twisties.
pergghh.indahnyer merayau.

naek bas kOl 9 pagi.
bayang ah aku bangun kOl bape.
[selame ni x penah2 aku bangOn pagi]
kOl 7.30 aku da bangOn.
sHitah dtg umah aku.
then nek bas gi Kuantan kOl 9.

rayau2.
balik nek Bas kOl 6.
Nas hantar kan kat terminal bas.
Edham lak dah balik awl sebab
kne jmpe mak dia ke ape tah la.
dOrg ni kawan2 skOla aku.

Balik pulak.sampai kOl 8.
malamnye lepak ngan Akmal.
Aku, Shitah ngan Akmal cam nak giler la gelak.
citer macam2 sampai kOl 2 pagi.

mase tengOk wayang cite 'Furry Vagance' pown cam gila gelak.
nak pecah pewOt aku.lawak seyh.siyes.dah la kitOwg berempat je dlm wayang.
memang kitOrg punyer teritOry la.mwahahaha.



bukti aku dapat strike yg pertama!.bangge giler.sebab jarang dpt.ahakz!


peehhh.kalO kOrg nak tau ni la bas kenangan bebudak SBP aku dlu.cam sardin naek mnde ni nak gi bandar Pekan.


muke bangge tunggu Bas.mwahahaha!


dalam bas makan waffle lak.mane x gemOk?


tggu bas nak gerak.lepak pulak sambil2 tu.


ni dalam Jamban.tacap mekap.wakakaka.aku mekap ke?


ni barang yg aku beli kat HinOde shOp.ade satu bnde alah tuzki tu cOmel giler.cam kOtak muzik la bentuk Kincir Angin.cOmel gila siyes.tapi x mampu nak beli.sOb3.kena berjimat.cOmel x nie?



beli tabung.name pOwn nak berjimat kan.lawak2.aku ade niat weyh.jangan perkOtak Kasutkan niat suci aku.lalala~


dalam bas Mara Liner yang tenang.ari Isnin.memang x ramai la kan.


sambil OTW nak pegi terminal bas.nyempat jer lah.


maen game DaytOna.ni Shitah la tangkap gamba ni.


Date2! lalalala~


ni partner date aku hari itu.lalalala~ sOnOk2!
Edham yang BaeK!


pOse2! baek punyer.


sebenanye ngah tunggu wayang ni.Baru lepas maen bOwling.



Jamban yang sepi pi pi.Pak Mat jual tOpi pi pi!





Penat x paya cakap lah.
memandangkan aku pOwn tidO 2 jam je malam tu.
memang agk penat la.
lepas lepak2 tu.
letak je pale atas bantal dan terOs krOOoh krOOoh!
sampai 1.30 ptg.
pOwer ah.
Hantar shitah kat bas.
sempat beli kOmik 2 bijik.
wakakaka
pOyO punye Ain.
kate nak berjimat.
ah.lantak la.
hObi aku cOme 1st!

waSiat dAri Ezniey_**



ngeh2! apekah ini? ini adelah lembu la makcik dan pakcik...

ahah? apekah aku nak wat ngan lembu chumell ni? OwHooo.ini utk kamu2 la.
ye.kamOo yg sedang bace ini.dan ini dipanggel wasiat.wasiat ini dari kawan aku bername EzNiey.
nie budak sekOla aku dulu.aih.mcm2 la kO ni ezniey. sO entri ni khas buat ezniey ku.
sebab beliau bg wasiat ni kat aku.

2. Bagi balik wasiat ni kat 7 bloggers yg paling active atau7 paling tak active

nak tuju ke sape? adOyaiii...weih..jap2..
bagi list...


aih.suke aty korg la nak amek ke x.myahahaha.


3. Bagi tau diorang ni yang diorang dapat wasiat dari orang kaya paling CUN kat dunia blogger ni

makcik? kne bgtau ke? InsyaAllah kalO ingat eh.miahahahaka.


4. Cerita 3 perkara apa yg anda selalu buat sambil tgk tv

= kOrek idOng
= garu kaki [kaki aku wangi Oke]
= minOm air nescafe O
= makan beskOt Or cOklat Or ape yg leh dimakan la


5. Bagitau 3 makanan pelik yg pernah anda makan

=semut cicah kuah sup
=cicak celup susu
=lipas bersalut mee

6. Cuba bagitau berapa orang dah kawan anda kat

FACEBOOK

eisshh...x ramai..x cam GT n lOlly..4 ribu lebeh je..x lame ag jammed ah tu..


7. Feveret soalan ni…..camner korang berjumpa spouse korang or pakwe or makwe…kat mana???

adekah sOklan ni perli aku? ke aku sensitip?.cheht.aku single la mangKok ..

huissh3.x pueh aty nih.





Oke.skunk aku da selesai menjawap.aduih la hai.susah juge cm jawab exam di saat cuti sem.mwakakaka.




http://emo.huhiho.com