Monday, June 29

SeRaTus HaRijadi..

well....
citer nie besh.....
agipon aku pon bosan kan...
pagi2 kol 4 x tdow agi...so aku tengok je r ape yg ade kat astro tu...

sal cite nie..
dia cite sal sorg gurlz name sara....
sara nie wartawan glamer la kononnye....
agk high class....cerewet....bajet.....
demand tggi.....

tetibe dia x dpt offer pegi jepun padehal dia harap gila lah....
da la mase tuh bestday dia....
then balak dia lak merendek ngan pompuan lain...
pastuh bos dia suruh dia interview pakcik yg pandai mengubat kat satu kampong nie...
di pon ngan bengkek nye pegi la jugak....
nyampah giler dia kat kampong tuh...
dia pon tdo dlm keta....
bangon tdo je pegi la interbiu...
mase nak balik tu keta diorg rosak...pastu de ribut....
yg pegi tu bertiga lah...
(yg ade sara, budak praktikal yg sara x suke sgt, ngn cameraman dia)

last2 dia bangun je tdo, dia tekejut sebab dia berade pade hari semalam mase hari jadi dia...
dia bangun dr tdo dlm keta..
pastu bnd yg same berulang lah sebanyak seratus kali..
mcm2 dia buat.....dlm mase seratus hari tu....
dia terperangkap lah kat kampung tuh.....
x dpt balik..
mcm2 dah dia try..
mmg x dpt kuar dr mimpi tuh....
smpai la hari ke seratus....
baru la wujud keesokan hari dalam hidup sara..
kalo x selame seratus hari lah dia ngadap hari yg same...
30 jun.....
kesian jugak...
dia sempat tolong ah moi kne ragut...
selamatkan makcik yg sesat dlm hutan....
belajar main gitar.....
sampai da lali......

sara pon jd la budak baik pastuh.......
(da insaf)
starting cite nie ade kemunculan kumpulan hujan...

Friday, June 26

StiLL AwaKe..


BLom TdOw Ag..... da pukul 6.31...
aku belom tdo ag....


Aku juz nk ckp...
aku tgk cite monalisa..... best cite tuh....
cite nye sal mak andam yg da jatuh cinte kat bakal pengantin laki....

hehehe~

klakar pon ade... dok langgar papan tanda....
smpai tergolek mak andam tu....

asyik langgar je bnd2 ape kat dpn dia....
Aqasha ngan Nasha Aziz berlakon.....

pergghhhh.....

aku memang kate Nasha tu layak jd model..
mmg cun gila...

kalo aku jd laki.....

mmg cair lah tgk dia......

slim....putih....tinggi...
cantik ya amat.....

MasyaAllah....

Aqasha pon hensem...
aku suke laki cmnie....

nampak liberal.....

tapi caring..
plus, prihatin kat awek......
(da stat arh nie nak berangan)

Aku tgk jugak aishah 50 sen...
tp sket2 jer sbb citer tu aku da tgk dlu.... mmg malang..
pandai gila Azean berlakon....

tabik lah!


Ok...
ChiaOooo.....~

Thursday, June 25

sAmBungAn sAdiS sTorY aKu~

haa~
cite sal kak N tu de sambungan....
::

kak N da dpt insuran pertama dia...
ratus riban gak lah....
tapi disebabkn cek yg da basah, so, transfer duit tu jd lambat la....

then..
insuran kedua kak N...
tetibe dpt tao tarikh last nak tuntut lak kelmarin....
haihhh~
memang cm lintang pukang la gi uruskan...
malangnye dunia ni kalo buat ape2 sme kne pakai duit..
so, kne la kak N cari la 25 ribu nak bayar ntah ape2 ag lah....

mak kpd cik M memang byk duit simpanan...
tapi korg paham2 je lah...
org tua simpan duit mestilah utk kegunaan sniri..
duit tu lah sakit pening dia.....utk mase depan...
so...
mestilah susah kalo nk gune duit mak cik M..
tp dlm keadan terdesak nie..
cik M, cik S dan kak N pon merayu la kat mak cik M nk pinjam duit...
mak cik M yg paham keadaan tu pon angguk je ngan tenang...
yg len2 sme da meleleh air mate...
sket nye terharu sbb mmg tgh terdesak nak gune duit...

utk mengelakkn mak cik M rase kne tipu duit dia tu ke ape...
dorg nie bawak skali mak cik M pegi buat urusan bank....
barulah mak cik M nmpak duit nye tu pegi ke mane....

haihhh~
ade lagi la pulak...
dtg la family mentua kak N yg tetibe bawak duit 30 ribu...
dtg kat bank tu...
nk tuntut insuran tu jugak...
punyelah terkezut kak N...

ye la...
mase nk kebumikan arwah suami kak N ari tu, dorg kate xde duit....
baru je nak gune 1 riban lebeyh....
skali nk tuntut bawak 30 riban la pulak..
byk tuh....
kak N x layan dorg....
cik M ngan cik S pon kate kalo ape2 jgn libatkan dorg....
pas uruskan sume...
rupe2nye org bank tu sngaje lambat2kan proses duit tu...
padan le....
nak amek untung ke ape tah....

stakat nie name insuran tu masih lagi pade arwah suami kak N ....
pas sbulan..
kalo isteri arwah x tuntut..
maka duit tu boleh dituntut oleh keluarga arwah...
(agknye sbb tu la mak mentua kak N dtg...da get ready da)

kak N jumpe la ngan sorg ni (peguam ke or pegawai bank..kurang pasti)..
dia lah yg tolong cepatkan proses2 tu sume....
n dia kate dlm mase brape minggu lagi duit tu buleh kuar....
kak N pon dpt gak bantuan dr sorg dato' nie..
dia la yg desak org2 bank tu cepatkan sket byran tu...
(dato' ni kawan cik M ngan cik S)

skarang ntah ape lah cite kak N ye....
seksa jugak idup dia...
aku pon x tao lah.....


Hi5 Emoticon

Tuesday, June 23

-AkU Di BuLi-


Biasenye aku membuli org......
tapi..
kali nie aku rase lah cmne kene buli.......

korg ade ank sdare.....???

yeaaaaahhhHHh...aku dibuli oleh kanak2 umo 7 taon n 5 taon....
besT GiLa.....

Gi shopping...
aku ler yg layan dorg.......

dlm kete...
aku lagi yg kene.....

kene blasah satu pasal lah...

nie nk jmpe ank buah aku yg kat KL lak nnt....
tu da umo staon lebeyh....
degil memang power.....

comel dia same taraf lah ngan degil dia tuh....

ape2 pon...
aku SAYANNNGGGG dorg......
kesemua lima ank sdare aku.....




Hi5 Emoticon

wAlAuPon pEnAt nYe mmg x hEngAtLaH~

Monday, June 22

sAdiS sToRy

Kadang-kadang setiap org memang tuhan uji kan...
cume ujian org tu lain2..

skarang.. aku folo satu kisah real life pasal sorg janda yg memang tgh diuji ngan mcm2 dugaan...
kisah nye stat cmnie...::
Hi5 Emoticon
mule2... kak N nie hidup bahagia... dia kahwin dengan laki pilihan dia..mak dia x suke ngan laki yg dia suke tuh.... mak dia nak dia kawen ngan sorg laki nie yg dengar2nye playboy tapi kaye... dia xmao.....
(ade mcm cite kasim selamat jugak lah)

then mak dia kahwinkan dia jugak ngn laki yg dia suke tu dan menghalau dia kuar dr family.. dia pon hidup berdua ngan suami dia...bahagia jugaklah... x lame pastu, dorg dikurniakan anak... tapi malangnye ank pertama dorg gugur...mybe bukan rezeki dorg....
x lame pastu...kak N pregnant lagi...

Alhamdulillah stakat nie selamat.....

malangnye, tuhan lebih sayangkan suaminye... suaminye meninggal dunia baru2 nie sbb sakit jantung.... utk mengeluarkan mayat suaminye dr hospital memerlukan payment sebanyak rm1000 lbh... mane kak N ade duit banyak tu...duitnye mmglah ade tapi dlm bentuk cek yg company suaminye bagi... juz boleh ditunaikan dlm mase 3 hari...
xknlah nk biarkan arwah suaminye lame2...
akhirnye kak N mencari org yg sanggup menolong...sebab kak N dah pegi merayu kat family dia tapi kene halau, mak kak N xnk tolong langsung......

dlm susah2 tu kak N teringat cik S, kwn lamenye.....
cik S membantu kak N meminjam duit dr kwn2.... setelah meminjam dengan pelbagai care, akhirnye arwah berjaya dikebumikan... tapi bukan nie je....setelah jmpe doktor....kak N dpt tao yg dia dpt ank kembar.... memang berita baik......sonok tu dpt ank kembar....

then, tetibe..ngan x semenggah..datanglah along samseng menceroboh umah kak N... memang cuak x yah cite lah.... rupenye bukan suami kak N yg berhutang tapi kwn arwah suaminye dan arwah suaminye juz jd penjamin...kawan nye yg berhutang tu da berambos pegi mane tah.... cuak kebebeh la katekan.....abeh tv plasma kak N kne curik ngan along.... dah kene cari lagi rm3000 nk bayor hutang... korek lah lagi duit merate tempat.... dah dapat bayor hutang.....

tetibe...
dtg berite baik....kak N dapat insuran kematian rm800 ribu..
plus duit apf dan ntah2 ape2 duit lagi..
total2 dpt la dlm 1.3 juta...
menjadikan kak N antara janda terkaya kat Malaysia nie... memang best kan dengarnye.... tapi kompemlah...bukan senang tuhan nk bg mcm tu je..ade lah ujiannye... mmg teruji lah aku yg mendengarnye nie.....
kak N dan kwn2 pon pegilah ke KL utk setelkan hal2 guaman dan insuran tuh...
tapi nk guna duit lagi....
dlm bape ribu lagilah nk byr duit peguam plus bayaran2 percent dr jumlah insuran yg nk dpt....

total2 dkt 10 ribu jugak.....
kenelah lagi cik S nie tolong carikan duit..
bergolok gadai nk tolong kak N...menebalkan muke pinjam dr kwn2.....
walaupon kak N nie bukanlah sdare mare ke ape...
juz kwn2 lame je......tapi...

disebabkan kak N dibuang family, family kak N pon xnk tolong kak N (family kak N xtao kak N nk dpt duit), family belah arwah suaminye pon xde inisiatif nk tolong..biarkan je kak N sorg2 merayau merate mcm mintak sedekah.....
juz cik S je lah tmpt kak N ngadu....
bukan cik S je...cik M, kwn cik S pon same2 tolong...
on da way nk pegi KL tu kire2nye da ckop lah duit nk bayar tu sume...
tak pasal2 pulak on da way nak balik tu eksiden pulak ngn sorg cine tuh....

kak N bleeding tapi naseb baek check2 balik baby2 dia slamat....

malang memang x brenti...

tetibe pulak kwn kak N kne kidnap ngan along sbb rupenye duit yg kwn kak N bg pinjam tu kwn dia pinjam dr along sbb nk tolong kak N...
kalau kak N tao, kak N xkn nk suruh kwn dia pinjam kat along....

(duit nye dia pinjam 4000 plus bunge 500)

memang malang...kwn kak N kne blasah sparoh nyawe....
kak N setengah mati lagi cari duit nk tebus kwn dia....
along tu ckp..kalo lmbt bayor, byrn naik jd 8000...giloOO...

cik S ngan cik M tolong carikan lagi.......merayau merate cari kwn2....pastuh... kak N pon bayor kat along n tebus kwn dia balik yg da kne siang cm ikan tu tu...
mase pegi tebus tu....kak N de ckp...
'4000 punye pasal pon mao bunuh2 org ke??'

along tu pon jwb....
'skarang semua pasal duit..duit...wang lu tao....'

siOoot gila..... mmg buduh...
mase on da way kwn kak N nak balik KL, kak N dpt tao kwnnye tu meninggal sbb de pendarahan dalaman mase kne pukul tuh.. (rasenye kot)...

aku yg dengar nie memang sedeyh gila.....


bile dah pegi bank nk tunaikan cek yg dia dpt, tetibe bank x bg pulak sbb cek tu da x clear kne air hujan mase eksiden tu...
so...kne buat cek baru... da stuck kat bank negare pulak nk tggu cek baru....
bile da dpt cek baru...
bank kat JB pulak de masalah nk kuarkn duit.....
konon masalah gawat ekonomi lah....
padehal sebenanye..kadang2 bank nie nk amek untung bile kite simpan duit banyak2.. dorg boleh dpt untung dalam saham....
haihhhh~
manusia kn......
kak N nie punyelah terdesak nk pakai duit...nk byr hutang2 org satu hal....
nk gune lagi utk blanje harian....
satu pasal...utk baby dia dlm perot tu lagi....


yg pelik tuh..
family belah arwah suaminye yg sikit pon x tolong tu tetibe je nk harte arwah suaminye....
bukan sikit2..nk mcm2....

rumahlah..duit lagi.....
demand betol......

yg kak N nie x habis2 kuar masok bank nk setelkan hal2 kat bank yg 'cekap' gila buat kerja....
tapi smpai skunk duitnye x dpt2 lagi......
lepas nie nk bersalin lagi....
family dua2 da x leh nk harap...
jadi cik S ngan cik M ni jadilah mak angkat kak N...

bile kak N da ckup bulan nnt kat dorg je lah tmpt kak N nk mintak tolong jagekn baby n pantang2 org bersalin tu...

ye la.. baby first kan..........

aku yg rase jugak kesusahan dorg nie x dpt nk tolong ape2 sbb aku pon student je....

manelah ade duit or kuase nk tolong kak N...

tapi dr citer kak N ni nmpak lah kepayahan yg tuhan tu byk uji kite.....

~BukAn sEnang nK senaNg aNd buKaN sUsAh Nk sUsAh~

Hi5 Emoticon

Hi5 Emoticon

Sunday, June 21

MaSaLaH kEwAngAn

aku je ke or org len pon ade masalah yg same....???
kat sini aku bukan maksudkan aku sorg jer lah..
means, da whole family aku pon ngah krisis ngn duit....
duit..duit...duit.....!!!!!
all about money......

Hi5 Emoticon

kalau taik idong tu korek2 boleyh bertukar jd duit, agaknye hari2 manusia korek idong tanpe henti kan...
skunk nie memang agk terdesak la family aku nak cari duit...
abes semua duit2 simpanan..saham2 kne kitai....
semuanya duit......
duit aku pon brapelah sgt nk tolong dorg..
tp tetap tolong slagi ade.......
sometimes aku de jugak lah pikir....
'kalaulah aku kaye....aku nak tolong family aku'
tapi aku bersyukur lah ngan keadaan sekarang...
still boleh hidup dan boleyh lagi nk mkn..
ade lagi org yg lagi melarat dr aku.....
cume manusia nie biaselah..
mane lah puas hati ngn ape yg ade.......

kwn2 mak aku pon ade masalah yg same.....
siap kwn kpd kwn mak aku smpai meninggal kne blasah ngan along(identiti dirahsiakan)
nak pakai duit punye pasal...
memang sadissss......

kalao nk pakai ratus2 xper lah jugak kn...
nie nk gune ribu2....
waaaaaa~
bayang arh......

bile suatu mase nnt....
kalau lah ditakdirkan aku senang dr hidup aku sekarang....
aku mungkin akan spend beberape saat dan igt balik kesusahan waktu sekarang....

Hi5 Emoticon

Hi5 Emoticon

FaCeBooK AkU KeNe bLocK :(

Memang bijak tahap karma lah...
aku nye facebook kne block...gila.....
x pasal2 FaceBook aku ilang...
tah ape pasal lah....
nK buat balik???
haaaaaRrrr~
aku kne add balik kwn2 aku...
AdUyAiiiiiiiii~
MysPaCe pulak aku da buang akaun....
sO tggal fRenStEr ngAn TaGged jEr lah....

:(

Da Ler aku rajin jgak buat mnde2 alah kat facebook tu...
baru je nk aktif men penculikan....
da kne buang...
sadis............................................................................................


Hi5 Emoticon

Saturday, June 20

aKu ngAntOk ......

Hi5 Emoticon




nGaNtOK siOooTTT~

SePeT~

korang penah x tgk cite sepEt ngan Gubra....
aku penah....
aku suke tgk syarifah amani dlm cite tuh....
bukan tu je..
aku suke sgt tgk baju kurung yg dia pakai dlm cite tuh....
jadi,...
aku pon cari la baju cmtuh kat kedai baju...

ari tuh aku n family pegi la Segamat cari baju raye..
pegi la Jakel yg glamer ngn kain2 baju yg berkoyan-koyan tuh...
mcm2 ade...
(kalo xde malu la pulak, masok tv tuh promote kedai dia)
so..
kompemlah ade kain yg aku nk cari tuh..
yee....
ianya adelah::
kain cotton....
aku ingat murah la jugak..
aduyyyyyaaiiiiiii.........
skali tgk yg mcm dlm cite sepet punye tuh..
harge dia ratus2...
pening jap...
tawar2 dpt lah harge rm90 sepasang..
aku pon tibai 2 pasang..
ni kire 1st tyme aku beli baju raye pakai duit sniri n aku pilih sniri..
b4 ni mak aku yg belikan n pakai duit ayh aku...
tao2 aku tyme raye aku pakai je baju yg ade....
hahaha....
sonok2...
x sabar nk buat baju raye tahun nie...
tudung x cari lagi...
aku nk tudung warne putih bunge2 pink..
sebab kain yg aku beli tu dua2 pink..
(x sengaja)
aku igt nk warne biru tp mak aku berkenan yg pink dr yg biru tu...
abeh lah duit aku beli baju raye...
padehal aku tgk corak dia cm kain langsir ngan alas meja...
lawak2..
tp aku suke jenis kain dia.....
ape2 pon x sabow nak rayeeee!!!!






Hi5 Emoticon

LiPaS dAn CiCaK


umah korang mesti ade lipas ngn cicak kn????
sebenanye lipas ngan cicak ni sebenanye kawan baik....
tao x???
dulu dorg ni memang ngam lah...
tapi satu hari tuh...
lipas ni ngah merayap.....
cicak lak ngah ngorat betine...
tetibe lipas terlanggar ekor cicak dan akhirnye ekor cicak putoslah...
pastuh dorg stat gadoh sebab cicak tuduh lipas potong ekor dia..
wawawa~

CeRitE paSaL aKu

dalam dunia nyata ni x semua mcm dlm filem..
memanglah org ckp hidup ni mcm dlm filem..
tp dlm filem semua org kaya2...
byk duit....
hensem2, cantik2....
hakikatnye..
ramai org yg miskin dan byk pulak kekurangan...

x betollah semua tu....
tu semua juz nk sedapkan hati..
berangan je kn...
hidup ni kdg2 kene terima hakikat...
gagal cm nk mati...
tp kalo sabo hasilnye memang lah lumayan....
tinggal nk sabo tu, Tuhan je yg tao payahnye...

Thursday, June 18

PeGi kuantAn::


ari rabu kelmarin..
aku, shitah ngan akmal pegi kuantan....
kitorg jejalan....
sebab ari rabu je encik akmal cuti...
kitorg naik bas kol 9 pg...
x penah2 aku bangon awl..
sanggop aku bgn awl sebab nk meronggeng!

shitah pon smpai umah aku kol 7.30 pg...
nk kejot aku la kononnye...
;)

spanjang on da way nk gi kuantan aku ngan shitah x brenti becakap...
hahahahakz....
lame x jmpe...
shitah kat UUM..
aku kat UTM..
sorang utara..sorang selatan...

smpai kat kuantan kitorang jln kaki merayap sini sana...
kat mega mall..kitorg jmpe lak kwn2 skolah SBPI Pekan...
hehehe~
x bajet pon akn jmpe dorg...
syaie, qetak, ja'a, didi n sorg ag kwn dorg...
pas borak jap kitorg pon smbong jln...
mkn McD...
pastuh shitah muntah pulak...
tu arh...
dia nye perot saiz 1GB je...
hahakz...
aku boleh la 4GB...
tp akmal kompem 8GB nye..
melantak memang power...

pas balik tuh memang penat tahap gaban lah....
kaki pon lenguh2 sakit2....
aku pon jln terhincut-hincut....
haihhh~
tapi memang sonok...
kitorg pon sempat beli kek bawak balik umah..
makan same2...
memang sedaaaaap~
lagi2 aku bace komik chocolat..
teringin nk mkn kek...

balik je umah...
smpai umah kol 8 mlm...
pastuh kol 9 lbh akmal dtg lak...
shitah lak tdow umah aku..
lepak same2...
smpai kol 5 pg..
hehe..
gila lah~