Saturday, July 25

Eva Natasha~

eva....
seorg pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Jaya.
dianugerahkan sebagai pelajar terbaik PMR tahun 2006...
seorang atlet skolah..
yg lincah bermain bola jaring dan mewakili sekolah.....

eva mendapat tawaran ke sekolah berasrama penuh tapi dia menolak sebab x mao berjauhan ngan familynye...
lagipun takde sape nk jage adik beradiknya lagi 3 org yg still sekolah kalau dia masuk asrama..
walaupun ibunya mampu menanggung perbelanjaan yuran sekolahnya nnt...
ibu eva, kerani bank yg tabah membesarkan mereka 4 beradik sebagai ibu tunggal...
eva kagum ngan ibunye yg x penah merungut pasal mereka..
walaupun dpt tahu anaknye yg ke 3, adi mengidap penyakit jantung...
ibunye masih lagi tegar mencari duit utk perubatan anknye itu...
pembiayaan setiap bulan adi yg masih bersekolah di darjah 6 memang sangat banyak jika nak dibandingkan ngan gaji puan leha sebagai kerani bank...
manalah mencukupi...

eva yg berada di tingkatan 4 sekarang bersikap lebih matang apabila melihat kesusahan keluarga yg ditanggung oleh ibunye...
dia mahu bertekad utk mencari pekerjaan yg boleh menyenangkan ibunye kelak...
dia tidak mahu berhenti sekolah...
kerna dia mahu membantu ibunye...dengan pekerjaan yg lebih baik dan bukan dengan tiada kelulusan...
jika di bekerja kilang...
dia xkn dpt membantu ape2 pon...
dia sedar itu semua kerana dia mampu berfikiran matang skang...

adik eva yg kedua, mira....
amat berpotensi dalam pelajaran...
dia selalu mendapat tempat pertama dalam kelas di tngkatan dua...
mungkin mahu mengikut jejak langkah kakak sulungnye tu...

si bongsu, daniel....
masih lagi di tahun 2....
sangat manja tetapi sudah mampu berfikir ttg kesusahan keluarga mereka....
melihat saje kawan2nye bermain basikal baru tapi tidak pernah meminta dari ibunye...
dia faham...
ibunye sukar mencari duit...

mereka 4 beradik sudah mampu menilai erti duit dan betapa susahnye mahu mencari duit...

eva telah dilantik menjadi pengawas sekolah....
pun leha sgt gembira,...
anknye mempunyai bakat dan mempunyai peluang besar utk berjaya nnt...

eva menamatkan zaman sekolahnye dengan keputusan cemerlang SPM..
9A...
sangat kagum...
puan leha lah yg paling meraikan kejayaan ank sulungnya tu...

eva masuk ke universiti....
dia belajar hidup sendiri..
dan di sinilah bermulanya kisah hidup eva yg tak mudah seperti dulu..
dia bertemu khairul....
mungkin boleh dikatakan org yg bertanggungjawab membawa malang dlm hidupnye...
ia nya bermula di kafeteria pada satu malam minggu...

selama ini...
eva tidak pernah mahu melayan lelaki2 yg memikatnye...
semuanya dianggap sebagai suatu halangan..
tetapi..
bile jmpe ngan khairul..
ntah cmner, eva rase mahu mencuba...
berjinak2 ngan dunia chenta mcm yg kawan2nye ckp...
eva diajar oleh tirah utk menggode khairul...
salah sorg senior yg glamer...
sebab eva juge boleh dikategorikan sebagai perempuan yg cantik dan mampu menggode...

segala perancangan berjalan lancar....
hinggalah tibe titik hitam...
bile eva menyarahkan kehormatan dirinye pada khairul tanpe disedari...
dan benda itu berulang...


eva takut..
dia dah buat salah..
tapi khairul pandai memujuk..

eva gagal test 1 tahun 2...
keputusannye semakin merosot..
sebelum nie eva dpt kepujian ijazah kelas pertama..
kini eva x mampu lagi..
dia x mampu mncapai dekan pon pade tahun kedua...

dan pade tahun 3 eva dpt tahu dia mengandung....
eva lagi takut...
khairul dpt tahu..
dia pakse eva gugurkan...
eva x mahu...
dia takut dia akn mati....
akhirnye khairul tggalkan eva...
eva tidak dpt fokus dlm pelajaran...

eva gagal pade sem 2 tahun 3...
dia dibuang Universiti sebab tidak hadir kuliah selama 3 bulan...
perot eva semakin membesar...

puan leha tidak tahu ttg perihal anknye sehingga surat pemberitahuan anknye telah dibuang universiti sampai ke rumah...
puan leha terkejut....

seminggu kemudian adi diserang sakit jantung dan meninggal dunia...

mira yg tamat SPM telah menyambung pelajaran ke matrikulasi....

daniel di tingkatan satu sudah belajar merokok....
pengaruh kawan2 di asrama....
daniel nyaris dibuang sekolah...

eva yg semakin takut ngan kandungannye tidak mahu balik ke rumah lagi..
kandungannye sudah mencapai usia 8 bulan...
perutnye sudah menampakkn isi...

eva menyewa bilik di kolej universitinye...
dia tinggal bersama seorang pelajar master dalam ilmu syariah...
teman biliknye itu mengetahui kisah sebenar dan membimbing eva...
temannye jugalah yg menghantar eva kehospital utk melahirkan ank....
malang nye eva meninggal semasa melahirkan bayinye...

khairul pula kemalangan semasa membawa kekasih barunye menaiki motor ke kelab malam...

dan bayi eva dijage oleh puan leha dengan pasrah....

mEngHarGai BiLE suDah TiaDa


korg perasan x...
manusia nie..

bile dah hilang sesuatu, baru lah dia rase mcm menyesal x sudah kan... menghargai sesuatu tu bile bnd tu dah xde dpn mate...
dan mase tu la rase betape pentingnye bnd yg hilang tu..
and kite pon wish, kalau la bnd tu ade semule...

"aku nk hargai bnd tuh supaye x hilang...
"

biar aku bg 1 contoh la kan....
katekanlah pensel tekan korg....

korg ade peduli ke pensel tu ade ke x dlm pensel box korg??

ade korg check ke bnd tu slalu ade dan masih wujud or pnting ke??

tapi..

katekanlah saru hari korg disuruh buat graf,...

nk pakai pensel....
kene2 plak mase tu ade kuiz... tetibe pensel yg biase ada kat dlm kotak pensel, yg korg x penah peduli tu xde...
dah hilang....!

dan org lain pon da xde pensel....

sume nk gune pensel masing2....

ade kah saat tu korg rase sangat menghargai pensel korg tu kalau dia muncul semule???

so...
pikir2lah....
sbb manusia ni mudah terlupe..

akan sesuatu yg penting dlm hidup mereka...

dan menyedari bile sesuatu tu dah tiada pon
dan mungkin x kembali lagi...


Thursday, July 16

sEroNok dPt bErsUkaN ----@

last skali aku bersukan mase aku form 5....
pastuh aku da x bersukan ag....
tu pon aku men basketball ngan hoki je nak try2.....
xde r series sgt maen...
utk sonok2 blaja bnd baru~

skunk aku blaja bola tampar lak...
hehe...
bowling pon aku da blaja....

bile da lame x maen sports...
bile maen smule....
sakit2 badan nih...
ase cm da terbengkok tulang2 aku sume....

pastuh skarang aku da blaja tdow awl.....
paling lmbt pon aku tdo kol 2 lah.....
kol 12 pon kdg2 da ngantok....
on9 pon da jarang~
hehehe~

aku ade buat satu blog baru...
utk biro aku kat kolej......
i_light
biro penerangan da informasi...
nk tao...
lawat ler....
http://www.ilitektc.blogspot.com

Sunday, July 5

mY tOdAy__

kelas da stat ari nih..
alahai~
malasnyer nak gi kelas.......
pagi2 aku da bgn...
kalo aku da smpai kat tempat baru ni mmg susah r nk tdo...
slalu terjage...
tdo pon x nyenyak mcm kat umah..
kalo kat umah, gempa bumi pon blom tntu nak bgn lagi....

dgr2 dak diploma dr UTM KL ramai nnt masok kls aku...
maknenye de budak baru la..
erm...
x kesah la..
jnji jgn kacao idop geng2 aku sudahlah.....

sem ni mcm nk insaf..
nak rajin belajar.....
stdy, kurangkan enjoy..
tp ntahlah..
tgk la cmne.....
kdg2 ckp x serupa bikin...
=)
niat ade tp x kukuh.....
betulkan niat ikhlaskan hati...
(ayt glamer mase MHS taon lps...)

wish me luck for class 2day....
supaye x ngantok..
:)



Hi5 Emoticon

Friday, July 3

neXt Sadis stOrY

hurmm::::::
nampaknye kak N belum lagi boleh nk dptkan insurannye...
sebab memang lah de masalah..
bile name kite dah di blacklist kan kat bank...
duit yg kite nk dpt nmpaknye akn hang lah slagi name x clean...
....
_____________________________________________
org bank pon membuat perjanjian..
name kak N akn dibersihkan sementara aslkan dpt bayar (jumlah x pasti)..
(bayar lagi, manusia skunk ske telan duit lah)
akhirnye kak N pon mintak tolong cik S ngan cik M ...
pinjam akaun dorg dlu..
transfer la duit dia yg beratus ribu tu kat akaun2 dorg..
kire mcm menumpang akaunlah...
then, mintak cik M setelkan hutang2 yg pinjam duit org tu..
byk pulak pinjam duit org..
de la dlm lebeyh 30 ribu...
sebab nk byr duit guaman, duit sogok org lagi.....

duit tu pulak mungkin akn dpt dlm mase terdekat ni kalo xde masalahlah....
sebab setakat nie..
selalu kalau duit kak N nk masok je...mesti de halangan...
memang tuhan nk duga kesabaran kite...
bukan senang gitu je nk jd senang....

duit yg kak N akn dpt tu pon nnt akn kne potong sebab nk setelkan hutang2 kak N ngan bank yg sebabkn name dia kne blacklist tu...
hurmmmm~

smpai skarang,
kak N, cik M, cik S hanya mampu menunggu..
menanti
bersabar
dan berusaha utk dptkan duit insuran tu memandangkan byk lagi hutang2 yg tertangguh....

dan kak N pon mungkin akn bersalin x lame lagi...
ank kembar.....
harap2 semua selamat......
:)





Hi5 Emoticon

Thursday, July 2

saat Tua

aku belum menjadi tua....
tapi aku x tao la kalo bile dah tua nanti, jika panjang umur..
adekah ank2 aku akn hormat aku, adekah dorg akn sayang aku, adekah ank2 sdare aku akn tolong aku kalau aku da susah nanti...

aku slalu terpikir bile ade masalah dlm family aku....

jadi, sbb tu...
aku akn cube hormat org tua slagi mampu...
aku xnk satu mase nnt palat tu terkena kat aku balik...
buat org tua seniri tapi nnt kite dpt balik walaupon bukan dlm jangke mase pendek nie...

sayang x semestinye menyakiti...
kdg2 kite bukan sedar ape yg kite buat, ape yg kite ckp...