Thursday, December 1

Agenda malam ini.

3:07:00 AM 0 Comments
aku rase dah terpsiko ngan ayat2 aku sendiri. monolog dalaman yg memakan diri.

so lepas ni, aku nk melepak kat library, dengan harapan aku belajar la kununnye. nampaknye, Hencik MangkOk kena mulakan malam ini. sebab minggu depan ada 2 test. nampak x hasil aku ape je? tade pape! loserr!!

so malam ni, warga library, nantikan kedatangan aku. kepada semua buku2 dan harta2 library, jgn perli aku bile nmpk aku.

yOsh! ko kena bersemangat! jgn pikir hal yg remeh2! sume tu takat lada melekat celah gigi je. berusahalah! ^_^

Aku benci perasaan ni.

2:53:00 AM 0 Comments
haah. memang aku benci. dah lame blog aku jadi sawang. tapi bile aku rase tensen, cmni la aku luahkan. bukan diari. tp .... ade mcm journal ke?

aku cume nak cakap2 je. xde ape pun. kadang2 kite lihat sekeliling. kite nampak manusia. manusia ni mcm2 pulak ragam. memanglah.

kite berkawan. tapi tak tahu bile kite akan dikhianati. kite bercinta, tak tahu bile perit nye drama cinta kite tu. sume kan ade kemungkinan. bile kite dah rase cukup perfek, tapi x semestinye org xkan nilai kite semuanya full mark. masih lagi kne kutuk dan jadi santapan mulut org2.

yg org2 ni, dah ade pun ayt " mulut org, mane kite boleh tutup." tu dia. hahaha. kan. mulut aku, ko ape kes nk kasi tutup?

hidup ni berputar je. ade karma. kite buat org, kite akan kne balik, cume kdg2 kite x sedar bile kite nk kena tu. bak kate kwn aku la, "dunia ni bulat"

seharusnye memang kite kena buat baik ngan org, sebab ape? harapan org buat baik kat kite. haruslah macam tu. tapi jgn la mengharap. sebab jgn pk la semua org baik ngan kite dan kite ni cukup baik kat mate dorg.

org2 ni mcm kite jugak, asek pandang jahat org je. cm tu la org len, asek dok pandang jahat kite je. yg kite buat baik, kdg2 dorg mane nak hengat. begitu la kan.

kite pun kutuk org hari2. jgn la pk, org xde kutuk kite kat belakang. bersepah! kdg2 kite dah buat baik kt org tu pun, still jugak la kne kutuk kn. redha je la. itu la adat hidup kat dunia ni.

aku ni kadang2 terpikir, aku hari2 gosip org, kutuk org. satu mase nanti aku kena balik. memang la kan? bile pk cmtu. aku da rase psiko sgt. rase nk senyap, menyendiri, x bercakap ngan org, terperap kat bilik jd nerd. tapi x boleh. nk berubah sekaligus cmtu, org tengok pon pelik. lepas tu, silap2 bile kite susah xde sape nk tolong. sebab? dah xde kawan, terperap dlm bilik je. aha.

susah kan pemikiran aku. xtau la korg paham ke x. tp ni baru sikit. kalau rajen aku citer lagi.

sekian.

Wednesday, November 9

Luahan aKu sebagai seOrang AnAk

12:49:00 PM 3 Comments
air mata aku x berhenti mengalir lagi ni. serius. aku x tipu pun. esok mesti mata aku bengkak. =( hari ni macam jadi kat aku. tp yg ni yg paling aku hargai. saat aku sedar kerja aku sebagai seorang anak.

aku ni memang senang menangis. so x hairan la. da la kalau aku nanges tu lame. sensitip la kalau melibatkan mak ayah ni. aku beruntung sangat still boleh menghargai mak ayah aku. so aku amik keputusan utk tak tido. nak tunggu mak ayah aku bangun. sarapan ngan diorg. selalunye mesti aku bangun lambat. dah nak petang. masa utk spending dengan diorg pendek. lepas tu aku asek online. wat de hell aku buat? kat U pun aku boleh online! aku xnak la aku lambat sedar menda2 mcm ni saat saat benda tu aku dah x boleh nak hargai lagi. aku tak nak menyesal.

setiap masa yang ade betol betol sangat bermakna. terpulang sama ada korang nak hargai atau tak. nak spending dengan awek? boifren? lelaki? perempuan? kawan2? tapi bagi aku. family comes first. da la aku tak selalu tunjuk rasa sayang kat diorg. =(
ape nak jadi ngan aku ni?

aku bersyukur sangat, Allah bagi aku kesedaran sekarang. esok nak sarapan ngan mak ayah aku! tak sabarnye. =)

aku nak hargai saat2 aku kat rumah. aku harap korang dapat rasa ape yg aku rasa ni. untuk hargai parents korang. aku taktau nak kongsi camne kat korang. tulisan aku ni mungkin tak membantu sangat. tapi.. sedikit sebanyak, aku kongsi perasaan aku ni.

semoga lepas ni aku menjadi anak yang baik. =) perbaiki diri sendiri.

thankz for reading ^_^

Friday, September 23

Hinakah jadi CLEANER??!!

7:51:00 PM 3 Comments
"hinakah jadi CLEANER!!!!
pagi ni hatiku begitu sebak melihat dua orang wanita yang bergelar ibu yg bekerja sebagai cleaner bertungkus lumus membersihkan tangga hostel asramaku..
memang la orang cakap "alaaaaaaaaaa,tangga je pon,biar la da keje diorang cmtu" tp cuba anda bayangkan wanita yang dlam usia akhir 50an melakukan kerja sebegitu yg perlu menyental lantai tangga itu dengan segala kudrat yang ad..banyak mane sangat la tenaga yg diorang ad????
dan tanpa menghiraukan perasaan malu mereka melakukan kerja sebegitu mereka trus menyental lantai tangga itu dengan bersungguh-sunggguh tanpa rase segan silu dan malu walaupun pelajar2 lain lalu lalang di situ kerana bgi mereka jika nk fikir kan malu kebulurlah nanti..
tp apa yg bermain di fikiran yg membuatkan hati ini sebak ialah bila mengenangkan jika IBU kita yg berada d tempat mereka..betapa besar nya pengorbanan mereka dalam hidup kita dri kita kecik lagi shingga kita berjaya..
walaupun kalau nk dihitungkan gaji yg diperolehi dengan kudrat kerja yg dikerah tidak seberapa tapi sanggupakah kita melihat seorang ibu yg usianye lewat 50an bekerja berat sebegitu walaupon jika dihitugkan pada mase sekarang mungkin patot bermain dengan cucu2 mereka sambil bergelak ketawa..
terdetik di benak fikiranku mengapakah mereka nk sangat keje cmtu??perlu ke keje??x kan xda ank2 nk bgi duit???
ak pnah tanye slah sorg dri mereka"kenapa mak cik keje jdi cleaner ea??anak mak cik x bgi duit ke??"lalu mak cik tu pun jwab"nk buat mcm mane nak,ni je keje yang mak cik mampu buat demi mndaptkan wang untuk menyara hidup..anak2???diorang sibuk keje kt tmpat masing2..balik pon jarang2 sekali,call pon bila prlu je"...ak terfikir dan terus berfikir adakah kita nanti bila dah dwasa dan bekerjaya akan buat mcm tu kat parenz kita???walau pape pon yg berlaku hargai lah parenz kita sementara mereka masih hidup...x kesah la ko kaya bagai nak rak sekalipon tp ko kna ingat mostly people in diz world lahir ikut rahim ibu!!!so,x yah la nk berlagak tahap gaban!!!hormat la mereka walaupon mereka tu kerja sbgai CLEANER....
betapa besarnya pengorbanan mereka walaupon mereka hanya bekerja sebagai CLEANER..ak doakan mak cik2 tu dipanjangkan umo dan dimurahkan rzki dan selalau mndapat rahmat serta rahim-Nya..amin....I LOVE MY UMI ABAH!!!"

this post aku ambik dekat mukabuku tadi. touching. aku mintak-mintak la aku takkan lupakan parents aku kalau berjaya nanti. manusia boleh berubah kan. aku takut kalau aku dari golongan yang sedar diri kalau dah berjaya. tak lupa keluarga dan sedara mara.

credit to Fahmi Hussain.

Monday, September 19

Jamuan Raya UTM Skudai. Mewah?

10:28:00 PM 0 Comments
Mengkal. korang pernah dengar? perkataan ni ditujukan buat perut aku. maka ayat dia "perut aku mengkal dah". maksud mengkal ni adelah meregang. boncet. cam nak pecah. aku rasa la. perkataan ni aku dapat dari mak aku. mane tah dia amek. ade je perkataan pelik-pelik yang aku dengar dari mak. hihihi. kadang-kadang aku pun tak paham tapi bila sesuaikan dengan ayat, jadi macam "Ooo.. paham-paham."

tadi aku pergi makan-makan kat padang kawad UTM. u know. ade jamuan raya for student. alahai. kompem la aku pegi. makan free. ko tau duit dalam dompet aku ni la ade sekian.sekian. sekian. memang tak cukup la kan nak hidup. abg JPA tamo bagi duit lagi, maka merengkek la saya. (Padehal masa masuk U ari tu da dapat rm300). lichiiinnn duet aku nyah!!
nafsu macam anak orang kaya. puiihh. tah bila aku nak berubah. tapi bila dah tak ada duit macam ni baru kau sedar la kan. hihihi. puasa lagi bagus. jimat sikit, ambik sunat, boleh puasa ganti sekali. alasan baguss....

maka tadi aku da kawan-kawan telah menonggeng-nonggeng berebut makanan macam orang utan lapar tak cukup zat. kebulur? memang! hahaha. ada lemang, nasi himpit, nasi beriyani, sup dan roti, air limau, laksa penang. semua sedap-sedap. separuh nyawa aku pertaruhkan untuk dapatkan makanan. padehal memang hobi aku berebut-rebut ni. macam sumo dah masa nak serang makanan dengan baju kurung gini. hari ni je la aku pakai baju kurung, kau ingat aku suka nak pakai selalu. saje berlakon sempena hari raya ni. ade kau kesah?

Tajuddin Ninggal pun ade tadi. beliau memang sporting. masa makan dia jenjalan melawat student. tapi bile dah nak balik baru dia lalu port aku. =.=" tak sempat nak bermesraan. port kitorang dengan 10 orang budak kelas aku memang tak hengat orang lain. bising kemain. makanan melimpah ruah. ambik tamak nak mampos. tapi ape kes la, boleh tapau kan. makan malam pulak. hohoho. serius kalau orang cakap kami tahun 4 final year student tak ada sape caye. tak boleh nak banggekan la. maaf la ye Fakulti Elektrik. malang jugak kau dapat student final year macam kami.

lepas kelas tadi aku cari lecturer/supervisor untuk PSM aku. ye, itulah namanya Prof Madya Dr Nik Rumzi. nebeesshh. sedang tanye abang lab, maka Prof pun kebetulan lalu depan kitorang. bertuahnya tak payah susah-susah cari beliau. sporting je. nampak macam baik. tapi dengar kata beliau hebat gila. ala-ala taiko machine la kan, drivers, motors ni suma. alemak hai. kompem dia expect tinggi kan. gerun jugak aku. kitorang akan jumpa jumaat petang ni, beliau agak bz dengan kelas. khamis kitorang pulak pack dengan jadual. harap-harap beliau sporting, memahami dan akan banyak membantu la. aku cuak nak buat PSM sebab dengar suma orang kata pecah kepala. uii. ngeri. kalau boleh nak la enjoy-enjoy dan paham betul-betul kan doa banyak-banyak.

petang ni free. tapi khamis pack. paling aku tak nak hari khamis. aduaaaii. mengantok pulak hujan-hujan gini. bertuah aku pegi jamuan raya masa belum hujan. Alhamdulillah. [aku siap tapau 3,4 lauk balik bilik. makan malam. pedulik ape aku.] dia sediakan makanan untuk 7000 orang tau tak! rugi la korang tak makan. banyak jugak lebih-lebihan tadi. buat kat tapak konvo je. esok dah start pesta konvo tau. datang la ye!

maka petang ni patutnye kena print nota tapi, macam malas pulak lah. tido je la ok. =)


Sunday, September 18

Dem...Dem...Dem...mane entry aku!!!

10:11:00 PM 0 Comments
Kau tulis entry panjang-panjang, lepas nak publish post tetibe...



menatang ni pun keluar. maksudnye??
maksudnye entry aku hilang la!!!! Doll...dol..dol...

tensi aku. panjang tau aku tulis. da la nak gi kelas ni. bikin emO je la. aku dah banyak kali sabar je dengan wifi ni. sabar tau. tau!

da la..nak sembahyang cari ketenangan.
chaihhtt wifi!


Sunday, September 11

UTM.... Oh UTM...

7:06:00 PM 2 Comments
balik kampung...Ooowwwoooooo...owwwoooo..... aku bukan nak balik kampung pun la. aku balik UTM yang tercinta. UTM mana? UTM Skudai la. yang kat Johor tu tau tak.
Bosan? bukan takat bosan dah ni, aku tensen, bosan, sakit jiwa, teknana mental, murung, memberontak. sebab? makanan kat U tak sedap, kena bayar, kena basuh kain yang berbayar, kena belajar, busy, bangun awal, tak ada internet. sadis! aku tensen!
bile nak cuti next sem lagi? aduhai. aku rasa tertekan. seronok la jumpa kawan-kawan, tapi lagi seronok kalau dapat stay kat rumah je. mOod memang belum ada nak belajar. aku tak ada kesedaran lagi.

Doakan perjalanan aku dan family ke JB selamat. tengah hari ni ada open house pulak! makan lagi. aih~ sedap-sedap. =)

Jatuh semasa Wedding?

7:17:00 AM 0 Comments
Baru-baru ni aku ada pergi kenduri kahwin saudara aku kat KL. sO, Jumaat tengah hari kitorang bertolak. aku yang baru balik dari kedai RM2 ni terkocoh-kocoh kemas barang. memang fast track la. sampai kat KL, ade jugak la menempuh jammed kat beberapa tempat. sebab tu ayah bising kitorang kena gerak awal untuk elak jammed.
Kristal macam biasa la, jaga rumah. kesian Kristal kena tinggal. kitorang letak banyak makanan kat dalam pinggan Kristal takut dia lapar sebab kitorang akan bermalam kat Kajang satu malam je la.
sampai di Kl dalam jam 5 petang, dekat flat Sri Sarawak rasanya tempat pakcik aku tu. dekat sangat dengan LRT Hang Tuah. Hang Tuah ke Hang Jebat? aku dah tak ingat. lama dah tak naik LRT. boleh jakun semule kalau naik lepas ni. ini rumah sewa beliau je. rumah beliau yang betul di Kajang. malam tu kitorang akan tido kat Kajang.
kitorang gerak pergi PJ lepas maghrib, ini kenduri anak kepada datuk saudara aku. aku panggil dia Tok Ucu. dia buat jamuan malam untuk perkahwinan anak perempuan dia. yang ni khas untuk keluarga sahaja. nanti dia kana buat wedding untuk kawan-kawan dia pulak. ye la, saudara ni jauh-jauh. suka lepak-lepak lepas makan, bagus dia buat macam tu. dia pun dah pangkat Dato'. kalau ade kawan-kawan dia nanti kami sedara mara ni tak selesa nak bising-bising. Oh, cendol malam tu sangat sedap. 3 mangkuk aku tibai.
sampai rumah pakcik aku di Kajang jam 11 lebih. penat sangat. aku sempat mandi, then terus tertido. serius penat. esoknya perjalanan ke Shah Alam pulak. Dewan Guthrie. Perkahwinan anak kepada sepupu ayah aku. meriah walaupun perkahwinan anak lelaki. superb. ye la. maklum Dato' juga.
makanan macam-macam. lemang, nasi, kambing, kuih-muih. macam-macam lah. sampai pening aku nak makan.
Oh. aku teringat tentang peristiwa tu dimana seorang awek hot memang tip top jatuh tersembam ke lantai. agak memalukan tapi aku lebih kepada kesian dengan beliau. sebab aku pun pernah alami benda macam tu jugak. memang malu la. beliau sangat cantik, pakai baju putih lace. masa aku kitai bunga dalam pasu untuk meja makan tu, aku ade ushar dia datang dari luar dewan dengan seorang lelaki berbaju biru. dalam hati aku memang berbisik, cun awek ni, cantik kasut dia.
sekali masa kusyuk design bunga, aku dengar bunyi benda jatuh kat belakang aku. rupa-rupanya awek tu da tersembam ke lantai, blackberry dia jatuh bersepai kat kaki aku tapi x rosak la kot. aku pun tolong la kutip. benda pertama yang terdetik, aku risau muke dia luka, tercalar ke, sebab dia cantik, lagipun kat wedding kan. dia bangun dengan susah payah, aku nak tolong dia bangun tapi takut macam tak sesuai, aku rasa biarlah lelaki yang jalan dengan dia yang angkat dia, mungkin suami dia ke tu. aku bagi blackberry dia yang jatuh tu. muka dia macam nak menangis time tu, mungkin dia malu agaknya, tapi tak ada sesiapa yang gelakkan dia, semua kesian sebab risau dia sakit kat mana-mana. kemungkinan kami ialah dia tersadung kat tile yang tak rata. aku tengok baju beliau kotor dah kena lantai yang basah dan licin tu. maklum la, baru lepas hujan, bumbung luar dewan tu pun ada yang bocor pulak. setelah berborak tentang kes itu semasa dirumah, mak cik aku cakap, lelaki yang bersama perempuan tu adelah adik pengantin lelaki. mungkin dia jemput awek dia datang kot.
aish. kesian betul. teringat time aku jatuh kat dewan makan masa sekolah dulu. malu habis. semua orang tengok lepas tu buat bodo. ade sorang akak ni tolong aku.
on da way balik tu, sempat kami menyinggah ke rumah Mak Cik Izza dan Pak Cik Zul. dekat-dekat situ jugak. besar rumah dia. 6 bilik, 6 bilik air. ada kolam ikan. dia buat open house. saudara mara aku ni dok la menangkap ikan talapia yang Cik Izza bela nk buat lauk kat rumah. aish. tak sampai hati aku. mak aku tak nak ambil pun. dia pun kesian. haram je.
malam tu kami kemas-kemas barang dan balik la ke Pahang. aish. penat gila lah. aku ngantok sangat. tapi tak sampai hati nak tido sebab kesian kat ayah aku drive sorang-sorang. nanti dia ngantok pulak. mak aku dah tido dah la. so aku borak-borak la ngan ayah aku nak hilangkan penat dia. bertolak dari Kajang jam 9.30, sampai Muadzam jam 12.10. uiks. laju ayah aku bawak. memang la, habis semua dia potong. bawak tak kurang dari 100km/hours. masa kat kuala pilah je bawak slow sebab follow belakang kereta JPJ. hahahaha. balik tu pun ayah aku bukan tido, dia layan bola pulak. aih. =.="


Wednesday, September 7

Kalau korang betul-betul manusia, korang mesti lakukan ini.

10:23:00 PM 0 Comments
Go to this link. Letak Nama dan IC. submit. tak susah kan menjadi seorang manusia yang bertanggungjawab. jangan sampai haiwan2 ni memberontak pada manusia nanti.

Stop Animal Abuse In Malaysia : Online Petition:



Animal abuse is increasingly rampant in Malaysia, with senseless abuses and killings by local councils and cold-blooded people. We must act NOW, and act FAST.

Let's play a role in stopping animal abuse and cruelty! We aim to collect 50,000 signatures ASAP and present it to our Prime Minister.

Please sign the joint online petition by leading Malaysian animal welfare NGOs, and show how much you care about the animals. Spread the word to your friends too.

Together, we can make a difference.

Sign Petition Now:
http://StopAnimalAbuse.PetFinder.my/

=.=" SHR for...

8:06:00 AM 4 Comments
SeLaMaT Hari RaYa!!!!!!




Raya sebulan kan? sO belum lambat lagi nak ucap SELAMAT HARI RAYA!!!

aku tak banyak gambar raya. tak rajen ambil gambar. hahaha. muka tak market sangat. =P

Selamat Hari Raya ye. Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang telah rasa kecil hati, dan saya buat dosa dengan kamu semua. 0-0 tau!!

Stop Animal Abuse In Malaysia : Online Petition

5:32:00 AM 2 Comments
Stop Animal Abuse In Malaysia : Online Petition:



Animal abuse is increasingly rampant in Malaysia, with senseless abuses and killings by local councils and cold-blooded people. We must act NOW, and act FAST.

Let's play a role in stopping animal abuse and cruelty! We aim to collect 50,000 signatures ASAP and present it to our Prime Minister.

Please sign the joint online petition by leading Malaysian animal welfare NGOs, and show how much you care about the animals. Spread the word to your friends too.

Together, we can make a difference.

Sign Petition Now:
http://StopAnimalAbuse.PetFinder.my/

Dance Lovers.. ^_^ [Begging]

5:04:00 AM 2 Comments


Aku terlalu gemok untuk menari. tapi aku minat menari. tengok orang menari pun aku boleh terpukau, tercengang, ternganga. kalau ada orang yang nak ajar aku menari free. infOrm la ye! aku teringin sangat. hihihi. tapi kena terima la kegemOkan aku ni. enjOy this dance. bagi aku, tarian, lagu semua dalam this song semua kena. saannteekkk bangett!!

Tuesday, September 6

PETKNODE is UNFORGIVEN!

11:55:00 AM 0 Comments

Kalau aku ada kekayaan sekarang, aku tak fikir panjang. 20% aku akan bantu haiwan-haiwan terbiar. aku akan bagi diorang makanan. bagi diorang keselesaan. kalau boleh aku nak kuceng-kuceng lain rase keselesaan yang kuceng aku rasa.

mesti korang pertikaikan, baik bagi anak-anak yatim?

ye memang betul aku takkan lupa untuk diOrang cuma aku lebih tekankan pade haiwan terbiar kenapa? sebab tak banyak yang membantu mereka. kadang-kadang mereka ni suka cakap je tapi buatnya tak ada pun. sekadar nak tunjuk concern. aku tak menuding pada sesiapa cuma yang rasa diri begitu, jangan la hipOkrit sangat.

mesti korang ade dengar pasal PETKNODE yang **** tu kan? serius aku tersentap bile tau. mulanya aku ingat ni berita yang biasa-biasa. tapi ni melibatkan 300 ekor kuceng. korang bayangkan. 300!! 16 MATI!! bOleh pikir tak. yang sekOr mati kene bunuh dengan manusia binatang ni pun aku dah sentap, inikan pulak yang sampai 16 ~ 20 ekor ni.

aku dapat berita masih ade yang belum dijumpai. kalau kOrang tak prihatin pasal benda-benda macam ni, memang! sebab kOrang belum kena.

PETKNODE ni dibayar. Okay let say dengan harga yang murah. tapi kOrang dibayar kan? apabila kOrang dibayar, korang mengambil tanggungjawab tu, untuk menjaga kuceng-kuceng owner ni dengan harapan kuceng tu masih hidup selepas balik raya! bOdOh!

aku tekankan pada kuceng yang dah meninggal dunia tu. sebab tu aku begitu marah.

kOrang nak back up PETKNODE?? silakan la. kOrang bagi hujah 1001 macam pun bagi aku PETKNODE tetap berada di pihak yang salah dan layak dikenakan hukuman bukan takat denda RM200 yang celah gigi diOrang tu je lepas dah sapu beribu duit-duit owner kuceng ni. pembunuh!

bergenang air mata aku ni tengok ibu kuceng dan anak kuceng mati sama-sama dengan mata terbukak. boleh tak korang bayangkan kalau manusia yang mati camtu? tak payah cakap la tak same. beza nya haiwan dengan binatang tapi kuceng ade perasaan jugak.

tergamak ek diOrang tengok je binatang ni mati. susah sangat ke kalau nak bagi makanan, aku ngaku, susah nak cuci taik diOrang sume, tapi nak tabur makanan, tuang air. lepas owner dah suap korang dengan duit. korang buat ape dengan duit tu? beli baju raya? enjoy? dengan duit haram gitu. aku doakan Tuhan tunjukkan la jalan yang benar kat korang.

semoga sampai korang dapat rasa ape yang owner-owner kucing ni rasa dan kuceng tu sendiri rasa, mungkin masa tu baru aku boleh maafkan korang.

ade kisah makcik aku ceritakan, seorang perempuan cina di depan rumahnya yang sangat kejam tu, tau ape dibuatnya?
siram air panas pada seekor kucing yang sarat bunting, tunggu hari nak beranak sampai kucing tu menggelupur sehingga mati! Cela*a tau tak?
tapi ini perempuan kafir. dosa dia Tuhan dah sediakan balasan. yang Islam, Melayu ni, memalukan . sangat-sangat memalukan.

kuceng ni dah dianggap macam family tau tak. korang yang tak bela kucing tak kan faham. tak pernah faham. jadi jangan berbunyi macam korang faham. sedangkan Nabi sendiri sayangkan kucing haiwan kesayangan Nabi.

renungkanlah kisah- kisah ini :

Didalam perkembangan peradaban islam, kucing hadir sebagai teman sejati dalam setiap nafas dan gerak perkembangan islam.

Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan menunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan mungil kucing itu sebanyak 3 kali.

Dalam cerita lain, setiap kali Nabi menerima tamu di rumahnya, nabi selalu menggendong mueeza dan di diletakkan dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang nabi sukai ialah ia selalu mengeOw ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.

Kepada para sahabatnya, nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan, layaknya menyanyangi keluarga sendiri.

Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan ini sangatlah serius, dalam sebuah hadist sahih Al Bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi SAW pun menjelaskan bahwa hukuman bagi wanita ini adalah seksa neraka.

Tak hanya nabi, isteri nabi sendiri, Aisyah binti Abu Bakar Ash Shiddiq pun amat menyukai kucing, dan merasa amat kehilangan dikala ditinggalkan oleh si kucing.

Seorang sahabat yang juga ahli hadist, Abdurrahman bin Sakhr Al Azdi diberi julukan Abu Hurairah (bapak para kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara berbagai kucing jantan dirumahnya.

Menurut hadist Imam Bukhari bersabda Rasulullah yang artinya: "ada seekor anjing yang berputar-putar di sekeliling sebuah sumur yang hampir mati karena kehausan, tiba-tiba seorang wanita tuna susila dari Bani Israel melihatnya, lalu ia melepaskan sepatunya untuk mengambil air yang kemudian diminumkannya kepada anjing tersebut. Kerana amalannya itulah kemudian Allah Subhanahu wa Ta’ala berkenan mengampuninya”.

Ketika memasuki Kota Makkah setelah menaklukkan tentara Quraisy, salah satu perintah Rasul adalah tidak membunuh satu apa pun yang ada di kota suci itu.

Sebuah hadits nabi yang diriwayatkan Muslim ibn al-Hajjaj al-Naysaburi, shahih Muslim, yang ertinya; “Ketika kamu melakukan perjalanan melalui sebuah daerah yang subur, maka perlambatlah agar unta-untamu sempat makan rumput. Dan jika kamu melewati sebuah wilayah yang tandus dan kering, percepatlah langkahmu untuk menyedikitkan rasa lapar yang menimpa binatang-binatang itu.”

Rasulullah pun pernah bersabda yang artinya; “Tuhan yang Maha Penyayang memberikan kasih sayang-Nya kepada orang-orang yang penyayang. Jika kamu menunjukan kasih sayangmu pada mereka yang ada dimuka bumi, maka di surga, Dia akan menunjukan kasih sayang-Nya padamu.” (Abu Isa Muhammad ibn Sawrah al Tirmidzi).


sedar tak kesalahan korang yang menyiksa kucing ni? renungkanlah.


Monday, September 5

Renungkanlah....kisah seOrang anak..

12:35:00 PM 1 Comments

Kisah Pemuda Alim Yang Menderita Sakaratul Maut Kerana Mengutamakan Isteri Lebih Dari Ibunya

Di zaman Rasullullah s.a.w. ada seorang pemuda yang bernama Alqomah, ia sangat rajin beribadat. Satu hari tiba-tiba ia jatuh sakit yang sangat kuat, maka isterinya menyuruh orang memanggil Rasullullah dan mengatakan suaminya sakit kuat, dan dalam nazak sakaratul maut. Apabila berita ini sampai pada Rasullullah, maka Rasullullah menyuruh BiIal.r.a., AIi.r.a, Salama.r.a. dan Ammar.r.a supaya pergi melihat keadaan Alqomah, dan apabila mereka sampai di rumah Alqomah, sambil membantunya membacakan kalimah La-ilaa-haiIIaIIah, tetapi Iidah alqomah tidak dapat menyebutnya.

Ketika para sahabat mendapati bahawa Alqomah pasti akan mati, maka mereka menyuruh BiIaI.r.a supaya memberitahu Rasullullah tentang Alqomah. Apabila Bilal sampai di rumah Rasullullah, maka Bilal menceritakan segala hal yang berlaku di rumah Alqomah.

LaIu Rasullullah bertanya kepada Bilal;

"Wahai Bilal apakah ayah Alqomah masih hidup?" jawab BiIaI.r.a.; "Tidak, ayahnya sudah meninggal, tetapi ibunya masih hidup dan sangat tua usianya".

Kemudian Rasullullah s.a.w berkata kepada Bilal;

"Pergilah kamu kepada ibunya dan sampaikan salamku, dan katakan padanya kalau dia dapat berjalan, suruh dia datang berjumpaku, kalau dia tidak dapat berjalan katakan aku akan ke rumahnya".

Maka apabila Bilal sampai di rumah Ibu Alqomah, IaIu ia berkata seperti yang Rasullullah kata kepadanya, maka berkata Ibu Alqomah; "Aku Iebih patut berjumpa Rasullullah".

LaIu ibu Alqomah mengambil tongkat dan terus berjalan menuju ke rumah Rasullullah, sampal di rumah Rasullullah laIu Ia memberi salam dan terus masuk dan duduk di hadapan Rasullullah.

Maka bertanya Nabi s.a.w. kepada ibu Alqomah;"Terangkan kepadaku perkara yang sebenar tentang Alqomah, jika kamu berdusta nescaya akan turun wahyu kepadaku".

Berkata Nabi lagi; "Bagaimana keadaan Alqomah?", jawab ibunya; "Alqomah sangat rajin beribadat, sembahyang, berpuasa dan sangat suka bersedekah sebanyak-banyaknya sehingga tidak diketahui banyaknya".



Bertanya Rasullullah; "Bagaimana hubungan kamu dengan dia?", jawab ibunya, "aku murka kepadanya", IaIu Rasullullah bertanya; "Mengapa", jawab ibunya; "Kerana ia Iebih mengutamakan isterinya dari aku dan menurut kata-kata isterinya sehingga ia menentangku".

Maka berkata Rasullullah; "Murka kamu itulah yang telah mengunci Iidahnya dari mengucap La ilaha iIIalIah", kemudian Nabi s.a.w. menyuruh Bilal mencari kayu api utuk membakar Alqomah. Apabila ibu Alqomah mendengar perintah Rasullullah lalu ia bertanya; "Wahai Rasullullah kamu hendak membakar putraku di depan mataku? Bagaimana hatiku dapat menerimanya".

Kemudian berkata Rasullullah s.a.w.; "Wahai ibu Alqomah, siksa Allah itu lebih berat dan kekal, oleh itu jika kamu mahu Allah ampunkan dosa anakmu itu, maka hendaklah kamu mengampuninya, demi Allah yang jiwaku di tangannya, tidak akan berguna sembahyangnya, sedekahnya, selagi kamu murka kepadanya".

Maka berkata ibu Alqomah sambil mengangkat kedua tangannya; "Ya Rasullullah, aku persaksikan kepada Allah di langit dan kau ya Rasullullah dan mereka-mereka yang hadir di sini bahawa aku redha pada anakku Alqomah".

Maka Rasullullah mengarahkan Bilal pergi melihat Alqomah sambil berkata; "Pergilah kamu wahai Bilal, lihat sama ada Alqomah dapat mengucap La ilaha illallah atau tidak". Berkata Rasullullah lagi kepada Bilal; "Aku khuatir, kalau-kalau ibu Alqomah mengucapkan itu semata-mata kerana pada aku dan bukan dan hatinya". Maka apabila Bilal sampai di rumah Alqomah tiba-tiba terdengar suara Alqomah menyebut; "La ilaha illallah". Lalu Bilal masuk sambil berkata; "Wahai semua orang yang berada di sini, ketahuilah sesungguhnya murka ibunya telah menghalang Alqomah dan dapat mengucapkan kalimah La ilaha illallah, kerana redha ibunyalah maka Alqomah dapat menyebut kalimah syahadat". Maka matilah Alqomah pada waktu sebaik sahaja dia mengucap.

Maka Rasullullah s.a.w. pun sampal di rumah Alqomah sambil berkata;"Segeralah mandi dan kafankan lalu disembahyangka oleh Nabi s.a.w. dan sesudah dikuburkan maka berkata Nabi s.a.w. sambil berdiri dekat kubur; "Hai sahabat Muhajirin dan Ansar, barangsiapa yang mengutamakan isterinya daripada ibunya maka Ia adalah dilaknat oleh Allah s.w.t., dan tidak diterima daripadanya ibadat fardu dan sunatnya.

I'm bLuE........

12:24:00 PM 0 Comments
pernah dengar lagu ni? best kan? kalau aku dengar lagu ni, tau tak ape yang keluar dalam bayangan aku. zaman sekolah. tak tau kenapa.
kOrang pernah tak kalau dengar lagu-lagu lama, lepas tu ade kenangan yang tetibe je kOrang teringat. aku macam tu la. lepas tu hati tu rasa macam nak runtuh je. sebab rasa macam kembali kat zaman silam kejap. jasad tu macam dah tak pijak kat bumi. sampai macam tu sekali tau.serius.

enjOy this sOng =)



Wednesday, August 31

SPM. Memori. Cinta. Kisah aku.

6:43:00 PM 0 Comments

Hobi aku, bukanlah mengarang cerita. bukan jugak nak jadi penglipur lara. BM pun aku dah lupa. satu patah pun tak ingat. dah lama aku tinggalkan. lama dulu. Tatabahasa pun ntah ke mana. kalau ambik SPM balik, aku jamin aku fail. serius aku dah tak ingat. Alhamdulillah sangat-sangat aku boleh dapat A1 dulu. A1? SPM?
aku tak ada niat nak kenang zaman sekolah. tapi tiba-tiba sekaligus semua memori keluar dari otak aku. kawan-kawan, belajar, cikgu, penat, memori, cinta. Urm. cinta ke? aku tak pasti kalau dulu aku pernah jatuh cinta. itu pun aku dah lupa. kalau minat seseorang. itu perkara wajib. lebih kurang kagum lah. itu kan sebagai inspirasi. korang tak ada ke? kalau cinta tu, aku pasti ade satu. yang aku tak nak ingat kalau boleh.sebab? cinta aku tak berbalas. malu kan? aku memang tak tau malu. suka memalukan diri. lagi suka cari pasal. cari masalah.
dia yang aku suka bukan orang yang layak untuk aku sukai. sebab dia yang aku suka tak patut wujud pun. tapi sekarang, kalau dikenang, dia patut wujud. kalau tak, ape aku nak cerita kat anak aku nanti? mak tak ada perasaan masa sebelum SPM dulu. tipu.
mak pernah sukakan seseorang. tapi orang tu tak suka mak pun, malah dia benci mak. sebab mak mulut celupar. suka sakitkan hati orang, cakap tak berlapik. ego. tapi dia pun ego. salah mak ke? tiba-tiba je aku berangan.nonesense.

aku dulu bising. banyak cakap. cakap tak pikir. tak play kat otak. pakai lepas je. ape yang aku pikir sume aku lepaskan. bodoh. tapi aku dapat 9A tau. 8A1 lagi. cuma aku ni bukan jenis pandai bergaul. dengan kawan-kawan perempuan boleh lah. kawan lelaki. tak semua tahan dengan aku. mungkin sikap aku yang agak anti lelaki dulu. maybe. tapi sekarang dah okay. aku dah sesuaikan diri. cuma kadang-kadang aku tak dapat control diri. aku sendiri pun tak paham diri aku. apetah lagi kalau ade orang cakap dia paham diri aku. tipu lagi.

zaman sekolah memang indah. satu-satunya saat yang boleh dikenang adalah kawan. kan? tipu kalau korang cakap cinta. bagi aku cinta tu asam garam tapi kawan tu realiti. kawan yang akan dibawak sampai ke tua. sampai kita kawin. tu paling sahih. kadang-kadang aku tak ingat kawan sekolah aku. aku lupa nama diorang. tapi tak bermakna aku lupa kenangan diorang. cuma kadang-kadang aku perlukan masa, teliti bentuk mukanya. lepas tu memori tu akan play sendiri dalam otak aku ni. serius aku tak lupa. sebab tu kan memori yang aku ada. yang berharga. yang orang lain tak kongsi dengan aku. aku sorang je yang tau. memori.

penat? ya amat. aku rasa nak pengsan setiap kali sampai kelas. baju dah cukup skema tau. pakai spek lagi. rabun. selalu study malam. rasa macam nak minum minuman penambah tenaga setiap pagi. sekolah berasrama, korang agak ade ke? dulu aku saving. penjimat tegar. sekarang? jauhnya beza ya amat.

aku malas nak sambung lagi. sebab kalau sambung, tak sempat la aku nak mandikan kucing aku. beliau dah berbau. korang pun pengsan kalau bau Cik Kristal aku tu. lagi kalau aku sambung, memori aku ni akan keep spinning, tak kan berhenti dan mungkin berhari-hari. kalau ade mood, tak salah aku sambung kan. ni belog aku. ade kau kesah?





StilletO stOry :: 24warna _ Pelajar Sekolah Tinggi_2

3:37:00 PM 0 Comments
Dalam bahasa Jepun : “Okey semua, ini pelajar baru. Nama dia Ain”. Aku menuju ke tempat duduk yang kosong dan paling hujung di bahagian belakang. Disebelahku seorang pelajar laki yang sikit pun tidak memandang ke arahku. Dia tidak suka aku kah? Mungkin kehadiranku mengganggu. Matanya hanya tertumpu ke papan tulis. Mungkin pelajar cemerlang, bisik hatiku. Pelajar-pelajr lain ada yang memandang ke arahku. Mungkin mereka tertanya-tanya, dengan muka ku yang sangat kemelayuan. ah, biarlah. Nanti aku akan memperkenalkan diriku kepada mereka. Perkara utama yang aku perlukan ialah mencari kawan perempuan. Aku tidak mahu menghabiskan sekolah tinggiku tanpa seorang kawan disini.



Loceng waktu rehat telah berbunyi. 5,6 orang pelajar perempuan terus meluru ke mejaku. Kecoh juga mereka ni. Macam-macam yang mereka tanyakan. Tentulah dalam bahasa jepun. Aku menjawab sambil tersenyum sedaya mampu. Walaupun bahasa jepun ku kurang fasih nampaknya mereka faham dan cuba berbual denganku.

Ivi-chan, seorang gadis Jepun berambut pendek. Skirt yang dipakainya juga pendek. Nampak seperti gaya perempuan yang pandai berfesyen dari personaliti dan pakaian sekolahnya. Tapi dia sangat baik dan banyak mengajar, bercerita perihal sekolah padaku.

Shinkoo-chan, juga gadis sekelas. Dia berambut hitam panjang dan lebat yang dibiarkan mengurai. Dia seperti pendiam dan kurang bercakap tidak seperti Ivi yang agak bising dan suaranya lantang. Mukanya juga menggambarkan pelbagai maksud yang sukar ditafsir.

Iverie-chan, sangat comel. Rambutnya panjang berwarna keperangan dan lebih suka diikat. Dia seorang yang peramah dan kelakar. Kawan-kawannya selalu menggelarkan dia seorang yang cuai dan harus dibantu. Dia suka membuat aksi-aksi lucu yang sangat comel. Iverie agak popular dikalangan pelajar lelaki kelas lain kerana mukanya yang comel dan cantik.

Haruhi-chan seorang gadis sekolah tinggi yang agak kasar sedikit bebanding yang lain. Mukanya bujur, badannya tinggi lampai dan mempunyai susuk tubuh ..gagah! rambutnya didandan kemas dan berwarna coklat asli. Haruhi juga peramah seperti Ivi.

Dan mulai hari itu, aku telah menjadi salah seorang ahli kumpulan mereka. Secara rasminya aku telah mempunyai kawan baru dan aku hanya mampu tersenyum sepanjang kelas. Masalah yang aku risaukan sepanjang minggu itu nampaknya telah selesai. Malam ini tentu aku boleh tidur dengan lena. Tetapi, masih ada sesuatu. Pelajar di sebelahku. Mungkinkah?

StilletO stOry :: 24warna _ Pelajar Sekolah Tinggi

3:05:00 PM 1 Comments

Aku, Ain, merupakan seorang pelajar pertukaran ke Jepun. Bukan senang untuk aku berada di kedudukan ini. Dengan usaha aku cemerlang dalam subjek tambahan bahasa Jepun, aku menerima tawaran yang sekian lama aku nantikan. Kini aku bergelar seorang pelajar sekolah tinggi di Sekolah Tinggi Saijou. Seragam baru? Ya. Memang telah lama aku menginginkan untuk memakai seragam sekolah Jepun. Keluarga angkatku merupakan keluarga baru ku disini. Mereka melayan aku seperti anak sendiri. Pasangan ini dari Malaysia, telah lama berkahwin tapi tiada anak. Maka aku dilayan dengan manja dan ..mewah!

Perjalanan menaiki kapal terbang sungguh membosankan. Aku terasa loya. Seperti mahu muntah sebaik sahaja mendarat di Lapangan Terbang Kansai di wilayah Osaka. Sungguh! Orang pertama yang menarik perhatianku pada masa itu adalah pasangan Ana dan Marzuki. Mereka memang sangat menonjol dengan papan tanda tertulis namaku. Oh. Begini kah? Cara mereka mencari aku? Mungkin mereka belum mengenali diri aku. Melihat muka pun sekadar gambar di emel.

Pasangan yang bergelar jurutera dan lebih glamour jika digelar Engineer ini menjadi idola dan impianku di masa hadapan. Layak kah aku bergelar jurutera? Aku masih pelajar sekolah menengah namun itulah pilihan aku untuk kerjaya akan datang. Masih, aku minat bahagian lukisan. Itu pula hobiku di masa lapang. Lukisan? Beg ku penuh dengan 24 warna dan kertas lukisan yang putih belum berlakar. Sehelai telah pun aku bazirkan sewaktu di dalam kapal terbang, melakar pohon sakura yang bakal aku temui di Jepun.

Encik Marzuki dan Puan Ana telah mempersiapkan bilikku, pelbagai makanan yang enak disediakan. Shusi?! Memang itu yang aku tunggu-tunggu. Terbayang shusi buatan Jepun sebelum aku bertolak ke sini. Original. Tidak langsung rasanya seperti di Malaysia. Sangat berbeza dan jauh lebih sedap. Malangnya, hanya separuh yang masuk ke dalam perutku. Mabuk semasa menaiki kapal terbang masih terasa.

Dua hari lagi musim baru akan bermula, bermakna aku akan mula belajar. Suasana sekolah yang baru, bagaimana aku mempraktikan pembelajaran bahasa Jepun, semuanya akan bermula nanti. Aku akan mengenali orang-orang disini dan akan berkawan dengan mereka. Sangat mendebarkan. Jantung aku tidak berhenti dengan pelbagai perasaan dan perasaan takut menyelubungi diriku. Bagaimana jika aku tidak dapat bergaul? Bagaimana jika aku tidak faham apa yang mereka bualkan? Bagaimana jika aku dibuli? Dengan siapa harus aku berkawan? Adakah kisahku akan jadi seperti dalam komik? Kisah cinta ataupun perempuan malang? Semuanya membuatkan aku susah untuk tidur!

Keesokan harinya, Puan Ana membawa aku membeli belah di sekitar Kansai. Seragam baru, keperluan belajar, bekas makanan untuk bekal ke sekolah. Segalanya lengkap. Dia sedikit pun tidak lokek untuk mengeluarkan wang dan berbelanja ke atas aku. Aku segan. Semasa di dalam tren, aku perhatikan seorang lelaki, kacak sungguh. Rambutnya lembut, panjang tapi kemas. Mukanya hensem tapi juga comel dalam masa yang sama. Memakai pakaian kasual yang ringkas dengan jeans lusuh. Betul-betul mencuri perhatianku. Adakah dia pelajar sekolah tinggi? Tingginya tidak seperti pelajar sekolah menengah di tempatku. Lamunan aku terhenti di situ, tidak elok jika dia perasan bahawa aku merenungnya begitu lama.

Malam itu aku tidak dapat tidur, walaupun siang tadi aku telah bergembira bersama Encik Marzuki dan Puan Ana di pusat karaoke. Sepatutnya aku letih dan nyenyak di atas katil, tapi memikirkan hari pertama di Sekolah Tinggi Saijou esok adalah sesuatu yang boleh membuatkan jantung aku seolah-olah mahu runtuh ke bumi! Esok Puan Ana mengambil cuti khas bagi menghantar ku ke sekolah buat kali pertama. Baik sungguh mak cik ini.Kemudian aku akan pergi ke sekolah bersendirian. Aku tidak lena memikirkan macam-macam lagi.

Pagi itu aku bersiap lebih awal. Puan Ana menyediakan bekal berupa bentou. Risau dan berdebar sepanjang jalan. Kami menaiki tren yang sesak dan seperti sardin yang mahu meletup! Beginikah aku akan hadapi setiap hari? Perjalanan itu lebih singkat dari yang aku bayangkan. Menyusur sepanjang jalan selama 5 minit, maka tibalah aku di tempat yang akan aku tempuhi selama setahun. Maka disinilah sebuah kisah akan ku coret dan aku tidak lagi bergelar pelajar sekolah menengah tetapi pelajar sekolah tinggi!




Saturday, August 27

new. nO mOney. Oh.

3:17:00 PM 0 Comments
Semalam. mesti la cerita aku pasal hari semalam. kalau hari ni, mesti la aku taktau ape kisah hidup aku. (kalau tau kurang siuman le maknanye, mungkin jumpa ............). *ayat bOsan ni.
sO, semalam, aku tak tido seharian, lebih dari 24 jam. lepas sahur, terus cabut langsir-langsir untuk dibasuh. dengan berhempas pulas aku memanjat grill rumah, berpaut untuk cabut langsir, panjat tangga. memang.....penat~ aku cuci sliding dOor tu sampai berkilat, dah jadi macam cleaner upahan pun ade, macam seorang cleaner yang kais pagi makan malam tatkala panas terik. Ouh, aku memang poyO, jangan kOrang mengumpat belakang aku.
selesai je kerja-kerja tu semua, aku semprit kuih dahlia pulak sampai 6,7 lOyang, nak patah pinggang aku, tapi biarlah aku yang buat dari mak aku yang buat, mak dah tua, mesti pinggang mak lagi sakit nanti. biar la pinggang aku yang sakit sebab aku darah muda. aku nampak tilam depan tv, memanggil-manggil nama aku. bukak tv prima, "Pendekar Bujang Lapok". cerita tu dah dekat beratus kali aku tengOk, aku siap hafal dialOg-dialOg tu semua, fanatik habis, agak pOyO. namun, even beratus kali aku tengOk, tak pernah aku jemu, malah tengOk dan tengOk lagi. walaupun aku dah tau dialOg tu semua, dah hafal, still lagi aku gelak dengan ayah aku.
ntah aku tak sedar bila aku dah pun masuk ke alam mimpi. mimpi aku sekejap, nama pun aku tidO 3 jam depan tv, aku dengar suara mak aku membebel-bebel cam nak pecah gegendang telinga, ayat yang aku dengar last sebelum aku bangun "aku letak jugak cungkil kat mate ko biar tercegang, susah sangat nak bangun" klakar la. lepas tu aku pun bangun.
teros pegi bilik air, mandi, keluar. mak aku nak tukar bekas kuih yang beli kat "One Stop" sebab dah retak penutupnya before guna. bagus jugak kedai ni, ada jaminan 30 hari. sampai kat kedai tu, bukan mak aku tukar penutup, dengan balang-balang kuih 2 bijik tu dia tukar, siap tambah lagi 3 bijik dapat free 1.. sO dah tak macam 6 balang kuih mak aku beli. just tambah rm15. *sebiji balang rm4.50,beli 5 free 1* serOnOk kan. balang tu cantik jugak. sempat pulak mak aku beli bunga sale, sejambak rm1 **less dari harga asal rm10.wow!
pergi pulak kedai perabOt. memang mak aku dah plan lepas berbuka semalamnya. (mak aku ushar kabinet dapur dah dekat seminggu, mimpi-mimpi). memang ni idea aku. sebab? aku pun nak cari kabinet fail untuk bilik aku. dah ushar yang 12 lubang. harga? harga kabinet mak aku tentulah rm400+, perabot idaman aku baru rm100+. yang 8 lubang harga rm110 aku dapat kat kedai cina befOre ni. yg 12 lubang aku boleh dapat rm150 kat kedai yang aku ngan mak aku pegi ni. tapi sayang pulak, sebab kabinet idaman mak aku tu, ade orang dah tempah, dah habis bayar pun. tinggal nak shipping.
menuju la pulak kami ke pasar, lepas mak dah berbOrak dekat setengah jam dengan orang kedai tu *mak aku memang peramah. macam-macam aku rase nak beli. nafsu semua tu, nafsu je tu.tahan.tahan.sebab aku dah pikir nak beli perabOt. d*dengan duit aku yang seciput cukup-cukup je tu.
last-last, mak aku pegi perabOt cina pulak. sempat pulak dia beli ikan kat sebelah kedai cina tu. baik punya ushar, rObOk aku still dapat harga rm150 untuk 12 lubang, mak aku beli kabinet tu dengan harga rm380. *ouh, cina tu jiran dekat desa aku. memang mak aku tawar habis lah.
sO, hari ni, perabOt kami akan sampai! tak sabar. tau tak. nerves. nerves nak keluarkan duit pun ade jugak. maka lepas ni, duit aku tinggal rm10 secara rasminya dengan kesemua bank 0!
mak aku pulak, dapat harga murah, tak pikir panjang, terus sambar. terkejut aku. =.="
pagi tadi abg aku dan familinye sampai dalam area 2 pagi mungkin. aku pun masa tu kat mimpi zOn mana tah. yang penting, setiap setengah jam aku terjaga dengar diOrang berborak sampai satu umah bOle dengar.sampai la ke sahur. dah tak tido pulak diOrang ni. baby Hana yang omel pun tak tidO.hihihi~. sampai la ke sahur. dah lepas sahur, selepas sujud pada Allah yang satu menunaikan solat Subuh, maka di sini lah aku. depan lappy. bOsan kan kisah hidup aku? semOga ade insan yang boleh berkOngsi kisah hidup aku yang sebegini bOsan suatu hari nanti, yang menerima kehidupan aku seadanya. =)



ni la baby Hannah. comel kan. tapi ni gambar masa kecik. skarang dah besar. lagi comel. mata bulat. kalau ade gambar baru nanti aku update. geram! comel. peramah orangnye. =)

Friday, August 26

Mak..Ain nak beli baju bOle x?

4:58:00 AM 1 Comments
..................OmaiGod!!!!! .........................

ade satu page baju-baju preloved ni buat promosi. RM50 untuk 5 helai!
semua baju dia nice-nice. cantik. aku pernah beli. aku dah order dah. tapi bile aku cakap dengan mak aku. "asek beli baju je, mane tak habis duit tu, cube ko beli robok ke." tetibe aku terpaksa la cancel order. sebab aku pun memang ade niat nak beli almari untuk komik-komik aku yang dah bersepai tu. tak terurus. "cicak yang kuang ajo ni pon slalu berak kat bilik aku!"
robok tu dah dalam RM100++. duit dalam tangan pun RM100++. nampaknye, terpaksa la batalkan niat. sadis kan? tapi kisah aku ni tak la sesadis kisah2 orang miskin kat luar yang lebih memerlukan simpati. huhuhu.

kalau korang ada bajet lebih. sila la jenguk-jenguk page beliau. aku pernah beli satu baju kat beliau yang nice sangat. berbaloi-baloi.




nak beli baju. aku memang menantikan page dia ni buat prOmOsi macam ni taw. =(

Pemenang Hot Cat Merdeka Contest by Catszone!

3:51:00 AM 2 Comments

Maka, berakhirnye contest Catszone malam tadi tepat jam 12 malam. So, kalau korang baca ni, mesti korang tanye kan siape yg menang? Ehem..ehem...bukan nak bangge diri, tapi Alhamdulillah, kuceng kesayangan aku menang! berkat usaha aku berhempas pulas cari undi, mesej segala orang, exchange votes dengan manusia2 yg aku tak kenal, macam-macam ragam aku jumpa, membuahkan hasil la jugak. So, hadiahnye penganjur iaitu Catszone akan post nanti. misteri, aku sindiri pun taktau hadiahnye ape, kena tanya Catszone la yer.
Catszone ni jual barang2 kucing, rantai bentuk kucing (ade rantai kucing titanium cantek sangat2! : untuk tuan kuceng), cat carrier, baju-baju kucing macam-macam fesyen. Aku join pun niat saje-saje, alang-alang aku 24 jam menghadap lappy ni, bukak facebook, cari la keje lain. nak buat keje part time : jangan harap!. mula-mula aku join ni sebab aku nampak orang post pasal kucing dia masuk pertandingan ni. "maaf la ye kalau saya potong line saudari"

ni adalah gambar pemenang dengan tuannya. *muke kucing aku memang bangge sikit*
snap gambar ni malam tadi. sebab Catszone nak bukti kucing ini adelah original =)
ade jugak gambar aku dengan Kristal before ni, tapi gambar aku tak pakai tudung la pulak. sO , kena la snap gambar baru. berhempas pulas aku paksa dia bergambar. susah sangat-sangat. ni pun nasib je. tapi gambar aku la pulak yg huduh sikit. tak kesah la, janji Kristal punya gambar chumel sangat. kebetulan malam tadi Kristal lepak-lepak kat bilik aku. memang dia yang mintak la maknanya tu =P

Alhamdulillah, aku syukur dengan contest yg telah dimenangi oleh kucing aku ni. sebenarnye ramai lagi kucing2 lain yang join sangat-sangat comel. aku mengaku, banyak lagi yg lagi comel dari Kristal ni. tapi mungkin usaha aku paksa kawan-kawan aku vote, tukar vote dengan orang, ade la hasil dengan usaha aku ni.
Owner Catszone pon mesti sangat pening kalau kena jadi judges untuk pertandingan ni. beratus kucing yang join. even dah last minit pun still ade yang semangat nak join. bagus usaha diorang ni. =) ramai sebenarnye pencinta kucing dalam Malaysia ni.


sekian.Wassalam.



Wednesday, August 24

my bOo. ^_^

11:14:00 AM 0 Comments

sekarang, aku dah jadi burung hantu. siang tido, malam berjaga. aku berjaga pun, tah ape-ape je la yang aku buat. bOsan, bace kOmik lame, tengok mOvie kat lappy, tengOk tV sampai lebam-lebam mata aku. serius membosankan.
aku pun tak paham la kalau ade Orang yang bace belOg aku ni. untuk ape je tah la. kesian kOrang kan.

Malam tadi kucing aku, si Kristal tu kena sawan la pulak. masa aku tengah syOK-syok layan mata, tetibe dengar pintu bilik air mak aku berbunyi. tetibe ade mOod pulak nak buat hajat kecik. masa aku dalam jamban tu, mak aku ckp " ain, kristal ni kena sawan ain. "
aku pon jawab "hah!!" . lepas selesai hajat aku tu, aku pun keluar la melawat mangsa sawan tu, si Kristal. kuyup dah dia mak aku basahkan, lencun. kesian kau kan kristal. naseb baik la umur ko ni panjang.
bile dengar cerita mak aku tu kelakar la pulak. tak pasal-pasal aku dengan mak aku berborak sampai la pukul 3 pagi. mak aku semangat sangat cerita pasal masa kristal kena sawan tu. gigil-gigil kat kaki mak aku sampai ke kaki ayah aku. ayah aku pun tak brape sedar.
lepas tu boleh la pulak mak aku tertidur kat ruang tamu tu. dengan aku-aku skali. sampai la ke sahur. lepas sahur aku pun tidO la sampai ke petang. mak aku bebel-bebel pun aku dengar je tapi kenape tah la aku liat nak bangun. siap mimpi aneh-aneh. aku mimpi sembahyang jemaah kat tempat mana tah, yg anehnya, saf lelaki kat belakang saf perempuan? SubhanAllah. aku pun taktau la ape maksud dia. mungkin mainan tido je kOt. (sedapkan hati)

Lepas tu bangun tidO, terus buat kuih. Ouh, tak, aku mandi dulu, then baru buat kuih raya, Tart Gulung! nyum nyum nyum.
aku lah tukang semprit yg paling berkualiti. mak aku dah buat separuh pun masa aku tidO tu (aku memang tak boleh harap sangat, jatuh la saham aku lepas ni). sO sekejap je dah siap la.
sapu kuning telur then bakar. penat tau buat kuih. no wonder la orang jual kuih mahal-mahal. (tapi kalau tak sedap tu tak paya la nak jual mahal sangat kan)

buka ape? sambal udang tempe dengan rojak, lauk singgang. sedap sangat. apa-apa yang mak aku masak semuanya sedap. tak ade satu pun yang tak sedap. serius tau.

sO Okay. sekian. Wassalam.

jadi nak prOmot la Contest yang aku jOin ni.


sile la like beliau ye. =)






Monday, August 22

Result Bilik student UTM dah keluar =.="

4:27:00 PM 1 Comments


Ouh.result utk bilik sem depan dh keluar. aku mmg sedih. tak dapat bilik yg aku idam-idamkan. malah aku dapat pulak bilik yg aku paling tak mau skali, tapi ini semua takdir Tuhan. Allah dah tentukan. mungkin ade hikmah.
aku bukan ape. bilik yg aku dapat tu cantik je. baru jugak cat. bersih. kecil. aku x suka besa2 sgt jugak sbb penat nk sapu. tapi. bilik tu tingkat 1. aras bawah. risiko kne curi tinggi. kipas pulak bukan kipas syiling. kipas dinding je. mungkin panas. aku suka bukak tingkap luas-luas. tak panas sangat. tapi aras bawah ni tak boleh lah buat camtu. banyak nyamuk. bilik depan tandas. aku x suka tandas aras bawah. sebab kecik. semua ni nampaknye aku kena terima.
ade jugak kebaikan dia. bilik aku depan tandas, bermakna depan mesin basuh. tak payah la susah nak angkut kain bagai. nak sidai kain pun senang. dekat gila dengan blok laki. nak ushar ke, dating pun senang =P
tapi nampaknye terpaksa la aku stay, syukur ngan ape yg ada. nak complain banyak-banyak pun, sape la aku ni. menumpang gak kat KTC. sabar je la. lagi setahun je pun. lepas grad macam nak kerja. tengok la rezeki macam mane. panjang umur, murah rezeki, doa-doa cerah la masa depan aku nanti.
kat sini nak buat iklan kejap. sesiapa bebudak KTC yg rasa nak tukar bilik tu inform la kayh~. coz ade seniOr kamu ni nak tukar bilik. saya ni tolong mane yg mampu je. *tapi mesti tak de budak UTM pun yg baca blog aku ni =.="

Sekian. Wassalam.

Wednesday, August 10

Undilah saya! ^_^

4:46:00 PM 0 Comments
hOOoo....
salam semua....

dah macam beskOt belOg ni...kejap update...
kejap x update...
adOooii...cmne nk menang blog of the year ni...
lalala~ *ouh..aku memang perasan x bertempat..


so lately aku ade joined satu contest...
agak poyo la sbb mcm kne promot diri untuk like gamba aku...
tapi sebabkan hadiah dia agak lumayan kalau menang...
unsangkarable la untuk aku join contest sbenanye...

so dengan ini aku megharapkan ihsan korang semua untuk like + promote le org untuk like gamba aku kat facebook...


click dan "LIKE" picture tu.

maka anda dikira vote untuk saya.
dan didahului dgn ucapan terima kasih.
=)



aku tau aku x pandai make up..aku tau aku xde la lawa sangat...
aku tau korang nk kutuk2 aku..
tp aku mintak korang vote..bukan nk cari glamer ke hape...
aku nk hadiah je...
agipun slame ni aku mmg kurang luck sikit...
*kalau ade cabutan bertuah tu mmg prObability nk kena jauh sgt.


hahaha...sengal giler ayat aku...
so..siler le vOte..
jasa kamu sgt dihargai... =)

sekian.terima kasih dari saya.
saya akan menjadi pemimpin yg berwibawa jika kamu mengundi saya.
jadi.undilah saya.!!


Follow Me @farahinesa