Sportrim & Tyre at CS Tyre Taman Yayasan, Segamat.

Assalammualaikum.
Al-Sekian. Mahu berkongsi duit yang telah melayang-layang mencari pemilik baru.

Tadaaaa....!!


Bukanlah niat nak tayang sportrim baru ke ape. Nak share review je. Aku kan noob pasal kereta. 
Maklum lah orang perempuan. 


Memula aku takde la rasa lawa sangat sportrim ni. Tapi bile dah pasang kat tayar masuk kat kereta, eh, smart gila la pulak kan. Hehehe. 

Mesti pelik kenapa pilih kalau tak rasa lawa? Sebenarnye bertimbun je sportrim kat kedai tu. Tapi, mata dah kero tgk banyak2 sampai dah pening nak pilih. 

Actually sportrim ini di propose oleh seorang brader ni yang tidak dikenali. Okai okai. Meh aku cerita dari mula la. 

Sebenarnya tidak terlintas niat di hati pun untuk tukar sportrim. Tapi masa aku cakap nak tukar tayar kereta kat abang aku, memang dia racun aku suruh tukar sportrim sekali. 
Hahahaha. Memang aku pikir tak kot? sebab mahal gila sportrim. Aku dengar kat Klang murah la. Mampus la plak nak ke sana dengan minyak tol bagai. 
So aku pun balik la ke JB. Niat nanti nak tukar tayar kat Pasir Gudang. Situ tayar Continental dia boleh bagi RM210 sebiji. Sebelum ni aku tukar kat sana la dengan abg aku. 

Maka, aku pun berhenti la kat Petronas Taman Yayasan, Segamat nak pam tayar. Abang aku cakap dah lembik. Mase pam tu baru aku perasan, penutup tiub tayar aku empat2 hilang! Macam siot!! Aku ade saspek tapi malas nak cakap kang menimbulkan fitnah je. -_-
Ternampak pulak kedai tayar Continental kat area Petronas. Lama dah nak ushar tapi sebelum ni tak berkesempatan. So singgah la konon2 nak tanya harga. Segala aku tak mintak tawar bagai pun dia offer kasi RM195 sebiji. Wah! Murah dari PG ni. Last2 aku pikir nak tukar on the spot. Sebelum balik JB. Mase tu dah pukul 5. Sengal tak sengal lah. 

Mase tengah lepak2 tunggu dia bikin tu, tetibe ade dengar orang panggil aku. "U, u." Aku pandang rupanya mamat tak kenal mana tah tegur aku. Dia tunjuk kat sportrim sebelah dia. Aku tanya la. "Ape mnde?" Dia suh aku tukar sportrim tu rupanya. Hohoho. Da la sportrim dia tunjuk tu kaler biru ke kuning tah. Ade gambar lebah kat tengah2. Hampeh betul. Aku tengok mamat ni bukan kerja kedai tu. Dia dgn kwn2 dia dok tukar tayar kereta gak kot. Lepas tu makin lama makin dekat ngan aku, dia tanya la student ke, nak balik mana, duduk mana. Aku pun borak je la Layankan. Lepas tu aku chow jejauh sikit. Scary pulak. 

Lepas tu brader kedai tayar tu pun datang kat aku. Dia cakap sportrim lama aku dah kemek, tak elok utk tayar nanti dia makan tayar aku. Nak repair sportrim bukan boleh siap satu hari. Sebenarnya aku dah agak dah. memang sportrim tu bukan takat kemek, dah sompek pun. Yang kemek tu aku buat, yang sompek tu dulu arwah ayah langgap apa tah. 

Aku pun pikir-pikir. Sekali tauke kedai cina tu suggest aku tukar rim. Aku ushar2 harga rim semua dalam RM800 - RM900 utk rim size 15. Zzzzz. Tauke tu cakap tolak rim lama, pilih la memana sportrim baru, bayar RM500 je. Oh damn. Still under budget. Ape lagi. Aku pun tak pikir panjang. Angkut terus. Muahaha! Macam org kaya gitu padahal student. Skali mamat2 empat org tadi dengar aku nak tukar rim, terus dia semangat pilihkan rim untuk aku. -_-. Gaya macam lah aku dah kenal 3, 4 tahun kan. Sampai tauke kedai tu bising suh diorang kasi aku pilih sniri mana aku suka. Hahaha. Sebenarnye taste aku simple je. Kalau boleh nak macam rim lama. Tapi bila dia angkut satu rim ni sebijik mcm rim lama tapi kaler gold gak. Puih. Tak sesuai langsung. Pastu mamat ni pilihkan la dengan semangat. Encik chinese tu pun penat try satu2 rim kat kete nak tgk kena ke x. Pastu semua kata rim ni smart. Paling cun. Lagipun design paling baru la. Aku tgk pun oke je. Tak ada la suka sgt. Tapi oke la banyak batang dia. Mcm nice. 
Lagipun yang ni bukan jenis terkeluar. So tak ada masalah la kot kat JPJ. Angkat! Tak pikir panjang. Janji tukar. 

So oke. RM195 +RM195 + RM500 sudah. 

Tetibe tiub tayar aku yang dah hilang tu konon aku nak beli baru. Dia suggest tukar la sebab yang lama dah tak berapa elok. So aku pikir pun tukar je la. Dari dia kacau tiub tayar aku. Baik tukar. RM15 sebijik. Empat dah RM60. Skali sorang brader tak kenal tu pun pujuk boss tu kasi kurang. Hehehe. Dpt la RM10 sebijik. Bukan penutup tiub je, skali batang dia tu. Apa nama tah. 

Aku ushar la absorber aku. Dia cakap better tukar sebab absorber belakang dah rosak. Satu dah rosak. Satu lagi dah licking. Tak lama lagi memang jahanam. Dia bagi RM160. Upah RM40. Lepas mintak tawar dapat la RM180 skali dengan upah. Terbang duit gua!! Tapi pikir la. Nak selesa ke nak jahanam? Kereta pakai hari2. Aku bukan jenis naik bas ke motor. Kereta ni je la transport aku ada. tak ape la berhabis sikit. Puas hati guna. 

Lepas tu melepak la ngan brader2 tak kenal yg empat orang tu. Peramah betul mereka. Dalam hati cuak la jugak tapi tak apa kut, tempat awam. Rupanya kereta BMW tu salah sorang brader tu punya. Dia tukar sportrim BMW ori, RM8k. Zzzzzz. Mampos mahal gila. Dia pun ada la temubual aku. Tanya aku sorang je ke, duduk mana, nak pegi mana, keje kat mana. Dia tany selalu ke pegi KL. Dia keje KL rupanya, kampung kat segamat. Kampung bini kot? Layankan je la sebab diorang dah tolong aku pilih sportrim dapatkan diskaun lagi. Siap snap gambar aku lagi. -_- Saspen betul lah. Encik tu ada mintak card aku. Eh, mana la aku ade card, mase keje dulu ade la. Hahaha. Da humban mana tah. Skang student memang tak kuasa nak namecard bagai. 

Masa diorang dah nak balik tu, diorang panggil aku. Aku pun gi le ke kereta diorang, sorang tu bagi name card dia. Lol. Manager company rupanya. Dia pesan gak, nanti kalau ke KL, whatsapp la bole lepak2 dengan diorang. Zzz. Motip? Aku nak lepak ngan orang tak kenal. Memang tak la. Hahaha. Diorang gurau je kot.

Ade sorang mamat tu siap cakap lagi, kalau tadi aku mintak dia bayarkan bill aku, mst encik manager tu bayarkan. Oh no. Memang tak juga. Aku bukan spesis mcm tu kot? Berhutang budi cekik duit orang yang tak kenal entah dah kawen anak 4, 5 orang kan. Tak kuasa lah. Saspen lah sesangat kemunculan diorang ni. Tapi tak apa la. Nama aku pun diorang taktau. Nama diorang pun aku taktau melainkan encik yg bagi card tu je. Hahahaha. Nice day. 

Total aku kena bayar RM1136.60. Hebat. Sekali tax. Ape lagi. Cucuk debit card la. Harus! Plus alignment. Rm24. Lepas siap semua pecut balik JB. Mase tu dah jam 7. Berhenti la kat Petronas menghala ke hospital sana solat Maghrib. Sekali ah moi tu call card bank aku tertinggal! Oh my oh my!! Wajib patah balik. Dia tunggu aku datang amik. Dah patah balik ke Taman Yayasan memang jejak pukul 8 lah. So aku call mak aku, cakap balik Muadzam semula la. Sebab dah lewat sangat. Mak aku pun memang nak cakap macam tu. Risaukan aku. Bahaya balik malam2. So patah balik ke Muadzam. Plan balik esoknya. :) 

Maka sekian sudah cerita aku tukar sportrim dan tayar kereta. XOXO. Daa ~




Jumaat & Encik RMC.

Assalammualaikum. Lama sudah tak update. 
Tiada pape yang menarik hari ni. Cuma..

Semalam Dira mintak resepi lemak cili api. Dah berjaya dia try walaupun kuah cair sikit katanya. Tapi tak apa la. Memula memang mcm tu. Lelame nanti improve. Confirm. 

Tadi Nadia datang lab. So berborak la lepak2 dengan Jiha. Jiha baru balik dari Kedah sambil bercuti kat Cameron Highland. Dia baru beli tanah dua lot. Murah seyh kat Kedah. Berbaloi gila. Besar pulak tu. Alhamdulillah. Rezeki keluarga agaknya. Bayar cash. Kentang tak kentang la kan.

Hari ni Khamis, maknanya memang ofis tutup jam 3.30 la. Aku dah berjoyah dengan Nadia & Jiha memang tak nampak jam dah, padahal nak pegi RMC hantar borang Declaration & Acceptance Letter. Skali lagha la pulak. Terkoncoh-koncoh aku pegi jam 2.50. Singgah pulak Pejabat Pos kat SUB. Punya lah susah nak cari parking padahal nak masukkan surat je. Haih. 

Sekali sampai la ke RMC jam 3.05. Aku dah nampak papan tanda 'CLOSE' tapi aku masuk jugak. Cuba nasib. :(
Lepas tu ade la abang hensem ni dia cakap dah tutup. Sob sob. Sedih sgt. 
So aku pun cakap la. "Ala.. nak hantar ni je encik.. ". Buat la muka kesian sikit. Lepas tu dia tenung kejap, dia tanya surat apa. Aku pun bagi la kat dia. Dia pun uruskan kejap. Yeay. Aku dengan selamber telah memotong que ramai orang yang dalam sesi menunggu angka giliran. :P

Sambil tu aku dapat ceramah free la. "Kaunter pukul 3 dah tutup dah dik." Aku pun memang taktau kaunter tutup pukul 3. "Eh bukan pejabat tutup pukul 3.30 ke?" Dia mesti pikir aku ni dah bape lame la belajar kat UTM ni. Dia pun jawab. "Pejabat yang tutup pukul 3.30. Kaunter tutup pukul 3." Sambil senyum. Haih. Cair. Cair. Muka memang bole tahan la. Tak perasan pulak kat RMC ade brader hensem. 

Lepas dia dah uruskan surat aku and bagi resit. Aku pun keluar. Kebetulan dia pun nak keluar jugak. Sekali dia hold kan pintu utk aku. ^_^ Gentle tak gentle lah kan. Haih. Makin kronik aku cair kat situ jugak. Tapi aku syak dia ni dah kawen, paling teruk pun mesti la dah ada girlfriend. Mesti dia treat pasangan very nice kan. Student pun dia layan lembut je. Haih haih. Dah la pemurah senyuman. Tengok dia senyum memang bole lapang kepala kejap. Ini bukan gatal ke apa. Ini serius okay. Kalau staff2 UTM macam ni semua, mau aku rasa tak ada masalah la berurusan dengan mana2 pejabat. :) 

Sekian. XOXO.