Thursday, May 8

Sportrim & Tyre at CS Tyre Taman Yayasan, Segamat.

Assalammualaikum.
Al-Sekian. Mahu berkongsi duit yang telah melayang-layang mencari pemilik baru.



Wink! Tu dia!...



Mesti pelik kenapa pilih kalau tak rasa lawa? Sebenarnye bertimbun je sportrim kat kedai tu. Tapi, mata dah kero tgk banyak2 sampai dah pening nak pilih. 

Actually sportrim ini di propose oleh seorang brader ni yang tidak dikenali. Okai okai. Meh aku cerita dari mula la. 

Sebenarnya tidak terlintas niat di hati pun untuk tukar sportrim. Tapi masa aku cakap nak tukar tayar kereta kat abang aku, memang dia racun aku suruh tukar sportrim sekali. 
Hahahaha. Memang aku pikir tak kot? sebab mahal gila sportrim. Aku dengar kat Klang murah la. Mampus la plak nak ke sana dengan minyak tol bagai. 
So aku pun balik la ke JB. Niat nanti nak tukar tayar kat Pasir Gudang. Situ tayar Continental dia boleh bagi RM210 sebiji. Sebelum ni aku tukar kat sana la dengan abg aku. 

Maka, aku pun berhenti la kat Petronas Taman Yayasan, Segamat nak pam tayar. Abang aku cakap dah lembik. Mase pam tu baru aku perasan, penutup tiub tayar aku empat2 hilang! Macam siot!! Aku ade saspek tapi malas nak cakap kang menimbulkan fitnah je. -_-
Ternampak pulak kedai tayar Continental kat area Petronas. Lama dah nak ushar tapi sebelum ni tak berkesempatan. So singgah la konon2 nak tanya harga. Segala aku tak mintak tawar bagai pun dia offer kasi RM195 sebiji. Wah! Murah dari PG ni. Last2 aku pikir nak tukar on the spot. Sebelum balik JB. Mase tu dah pukul 5. Sengal tak sengal lah. 

Mase tengah lepak2 tunggu dia bikin tu, tetibe ade dengar orang panggil aku. "U, u." Aku pandang rupanya mamat tak kenal mana tah tegur aku. Dia tunjuk kat sportrim sebelah dia. Aku tanya la. "Ape mnde?" Dia suh aku tukar sportrim tu rupanya. Hohoho. Da la sportrim dia tunjuk tu kaler biru ke kuning tah. Ade gambar lebah kat tengah2. Hampeh betul. Aku tengok mamat ni bukan kerja kedai tu. Dia dgn kwn2 dia dok tukar tayar kereta gak kot. Lepas tu makin lama makin dekat ngan aku, dia tanya la student ke, nak balik mana, duduk mana. Aku pun borak je la Layankan. Lepas tu aku chow jejauh sikit. Scary pulak. 

Lepas tu brader kedai tayar tu pun datang kat aku. Dia cakap sportrim lama aku dah kemek, tak elok utk tayar nanti dia makan tayar aku. Nak repair sportrim bukan boleh siap satu hari. Sebenarnya aku dah agak dah. memang sportrim tu bukan takat kemek, dah sompek pun. Yang kemek tu aku buat, yang sompek tu dulu arwah ayah langgap apa tah. 

Aku pun pikir-pikir. Sekali tauke kedai cina tu suggest aku tukar rim. Aku ushar2 harga rim semua dalam RM800 - RM900 utk rim size 15. Zzzzz. Tauke tu cakap tolak rim lama, pilih la memana sportrim baru, bayar RM500 je. Oh damn. Still under budget. Ape lagi. Aku pun tak pikir panjang. Angkut terus. Muahaha! Macam org kaya gitu padahal student. Skali mamat2 empat org tadi dengar aku nak tukar rim, terus dia semangat pilihkan rim untuk aku. -_-. Gaya macam lah aku dah kenal 3, 4 tahun kan. Sampai tauke kedai tu bising suh diorang kasi aku pilih sniri mana aku suka. Hahaha. Sebenarnye taste aku simple je. Kalau boleh nak macam rim lama. Tapi bila dia angkut satu rim ni sebijik mcm rim lama tapi kaler gold gak. Puih. Tak sesuai langsung. Pastu mamat ni pilihkan la dengan semangat. Encik chinese tu pun penat try satu2 rim kat kete nak tgk kena ke x. Pastu semua kata rim ni smart. Paling cun. Lagipun design paling baru la. Aku tgk pun oke je. Tak ada la suka sgt. Tapi oke la banyak batang dia. Mcm nice. 
Lagipun yang ni bukan jenis terkeluar. So tak ada masalah la kot kat JPJ. Angkat! Tak pikir panjang. Janji tukar. 

So oke. RM195 +RM195 + RM500 sudah. 

Tetibe tiub tayar aku yang dah hilang tu konon aku nak beli baru. Dia suggest tukar la sebab yang lama dah tak berapa elok. So aku pikir pun tukar je la. Dari dia kacau tiub tayar aku. Baik tukar. RM15 sebijik. Empat dah RM60. Skali sorang brader tak kenal tu pun pujuk boss tu kasi kurang. Hehehe. Dpt la RM10 sebijik. Bukan penutup tiub je, skali batang dia tu. Apa nama tah. 

Aku ushar la absorber aku. Dia cakap better tukar sebab absorber belakang dah rosak. Satu dah rosak. Satu lagi dah licking. Tak lama lagi memang jahanam. Dia bagi RM160. Upah RM40. Lepas mintak tawar dapat la RM180 skali dengan upah. Terbang duit gua!! Tapi pikir la. Nak selesa ke nak jahanam? Kereta pakai hari2. Aku bukan jenis naik bas ke motor. Kereta ni je la transport aku ada. tak ape la berhabis sikit. Puas hati guna. 

Lepas tu melepak la ngan brader2 tak kenal yg empat orang tu. Peramah betul mereka. Dalam hati cuak la jugak tapi tak apa kut, tempat awam. Rupanya kereta BMW tu salah sorang brader tu punya. Dia tukar sportrim BMW ori, RM8k. Zzzzzz. Mampos mahal gila. Dia pun ada la temubual aku. Tanya aku sorang je ke, duduk mana, nak pegi mana, keje kat mana. Dia tany selalu ke pegi KL. Dia keje KL rupanya, kampung kat segamat. Kampung bini kot? Layankan je la sebab diorang dah tolong aku pilih sportrim dapatkan diskaun lagi. Siap snap gambar aku lagi. -_- Saspen betul lah. Encik tu ada mintak card aku. Eh, mana la aku ade card, mase keje dulu ade la. Hahaha. Da humban mana tah. Skang student memang tak kuasa nak namecard bagai. 

Masa diorang dah nak balik tu, diorang panggil aku. Aku pun gi le ke kereta diorang, sorang tu bagi name card dia. Lol. Manager company rupanya. Dia pesan gak, nanti kalau ke KL, whatsapp la bole lepak2 dengan diorang. Zzz. Motip? Aku nak lepak ngan orang tak kenal. Memang tak la. Hahaha. Diorang gurau je kot.

Ade sorang mamat tu siap cakap lagi, kalau tadi aku mintak dia bayarkan bill aku, mst encik manager tu bayarkan. Oh no. Memang tak juga. Aku bukan spesis mcm tu kot? Berhutang budi cekik duit orang yang tak kenal entah dah kawen anak 4, 5 orang kan. Tak kuasa lah. Saspen lah sesangat kemunculan diorang ni. Tapi tak apa la. Nama aku pun diorang taktau. Nama diorang pun aku taktau melainkan encik yg bagi card tu je. Hahahaha. Nice day. 

Total aku kena bayar RM1136.60. Hebat. Sekali tax. Ape lagi. Cucuk debit card la. Harus! Plus alignment. Rm24. Lepas siap semua pecut balik JB. Mase tu dah jam 7. Berhenti la kat Petronas menghala ke hospital sana solat Maghrib. Sekali ah moi tu call card bank aku tertinggal! Oh my oh my!! Wajib patah balik. Dia tunggu aku datang amik. Dah patah balik ke Taman Yayasan memang jejak pukul 8 lah. So aku call mak aku, cakap balik Muadzam semula la. Sebab dah lewat sangat. Mak aku pun memang nak cakap macam tu. Risaukan aku. Bahaya balik malam2. So patah balik ke Muadzam. Plan balik esoknya. :) 

Maka sekian sudah cerita aku tukar sportrim dan tayar kereta. XOXO. Daa ~




1 comment:

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::

Follow Me @farahinesa