Friday, May 26

Estrak Kacip Fatimah Phyto Plus (EKF) - Kacip Fatimah UTM

Hai all! Ini cerita pasal Estrak Kacip Fatimah Phyto Plus keluaran UTM

Entri nie takkan panjang sebab semestinya dah ramai orang yang mengenali Estrak Kacip Fatimah keluaran UTM seperti yang di syorkan oleh Dr. Zubaidi dalam blog beliau (sini) bagi membantu kitaran haid wanita terutamanya dan pelbagai lagi masalah hormon yang bersesuaian dengan kebaikan Kacip Fatimah. 







Berbanding produk lain, Estrak Kacip Fatimah keluaran Institut of Bioproduct Development (IBD) Universiti Teknologi Malaysia (UTM) telah dikaji kebekersanannya dan mendapat pengesahan halal jugak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). 


(Pendaftaran lama Kacip Fatimah sebelum bertukar Manufacturer)


Setelah mendapatkan info dari pihak IBD UTM, manufacturer lama mengalami masalah akibat beberapa insiden yang menyebabkan pihak IBD UTM terpaksa menukar manufacturer seperti yang di lihat melalui pendaftaran KKM di bawah. Jadi, tidak hairan jika packaging baru Estrak Kacip Fatimah kini tidak memiliki logo halal seperti packaging lama kerana permohonan logo halal untuk packaging baru mengambil masa. 

Ada beberapa customer yang bertanyakan berkenaan hal ini sebelumnya dan saya telah pun mendapatkan penjelasan dari pihak IBD. So, jangan risau okaih!



Jangan was-was untuk menggunakan Kacip Fatimah UTM :)

Pendaftaran Estrak Kacip Fatimah Phyto Plus setelah bertukar manufacturer. 


Berdasarkan bukti di atas, jadi tak perlu lah ragu-ragu nak consume Kacip Fatimah UTM. Habis tentang pendaftaran KKM untuk EKF UTM. 

Mungkin ramai yang masih ragu-ragu tentang kebekersanan Kacip Fatimah UTM ini. Ye, memang dah banyak testimoni pengguna yang mengambil produk ini dan ramai juga yang bagi feedback positif melalui testomoni customer saya sendiri. Itu belum masuk testimoni kawan-kawan, customer kawan-kawan saya dan boleh rujuk di blog Dr. Zubaidi sendiri untuk kepastian. 

Tapi, Kacip Fatimah UTM ini bukan lah penawar ajaib yang begitu hebat melampaui kuasa Allah, kita sebagai manusia hanya boleh mencuba tetapi segala penawar itu datang dari pada Allah S.W.T.
Jadi, saya mensarankan sesiapa yang ingin cuba mengambil kacip fatimah sebagai jalan alternatif bagi sakit-sakit berkaitan wanita yang dihidapi, boleh dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jika masih was-was dengan produk ini. 

Berikut merupakan beberapa kebaikan Kacip Fatimah yang telah di kaji:

  • Mengatur semula kitaran haid bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur
  • Mengurangkan keputihan dan lendir yang berlebihan
  • Merawat kecederaan dan mengecutkan rahim selepas bersalin atau keguguran
  • Menambah tenaga semasa hubungan intim dan juga selepas bersalin
  • Mengurangkan masalah sakit senggugut
  • Mengurangkan risiko turun rahim atau uterine prolapse
  • Mengurangkan masalah menopause seperti rasa panas, kekeringan dan kegelisahan
  • Merawat penyakit seperti endometriosis, ovarian cyst, PCOS
  • Melancarkan proses kelahiran bayi (diambil semasa minggu kehamilan yg ke-38)
  • Menjaga keseimbangan hormon
  • Menguatkan otot pelvik yang digunakan untuk mengemut
  • Mengatasi masalah kemurungan (meroyan) selepas bersalin


Link blog Dr. Zubaidi mengenai Kacip Fatimah:

Siapa yang tidak boleh makan Kacip Fatimah?


  • Pesakit diabetis glucose measurement (gm) melebihi 10 semasa berpuasa atau gm melebihi 15 jika tidak berpuasa
  • Wanita pada awal kehamilan
  • Pesakit buah pinggang yang menjalani dialisis 
  • Pesakit kronik yang tidak mendapat nasihat doktor

Wanita bujang dan anak dara boleh makan Kacip Fatimah ke?

Tiada masalah selain daripada golongan di atas. 
Ramai remaja perempuan dan wanita bujang yang mengambil kacip fatimah untuk merawat masalah haid tidak teratur. Alhamdulillah, ramai memberikan kesan positif. 



Macam Mana Cara Pengambilan Kacip Fatimah?

Sebotol Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi 60 kapsul.

Cara makan:
  • 1 biji sehari selepas makan. 
  • Sebaiknya selepas sarapan bersama air suam.
  • Jarakkan 2 jam dari sebarang ubat-ubatan hospital.
  • Jangan ambil Kacip Fatimah semasa datang haid (untuk elakkan pendarahan haid yang banyak).
Maka sebotol Kacip Fatimah bole tahan sehingga 2 bulan dan lebih.
Minum air masak sekurang-kurangnya 2 Liter sehari dan elakkan produk-produk lain yang mengandungi Kacip Fatimah.


Ada produk Kacip Fatimah tiruan ke?

Sehingga kini masih belum jumpa lagi produk tiruan Kacip Fatimah keluaran UTM ini. Tapi customer tidak perlu was-was kerana produk Ekstrak Kacip Fatimah Phyto Plus yang dijual adalah directly daripada Institute of Bioproduct Development UTM. Selain daripada sumber ini, saya sendiri tidak yakin untuk dijual kepada customer.



Kenapa Kacip Fatimah UTM sekarang tiada cop HALAL?

Seperti yang dijelaskan awalnya, berlaku insiden dan masalah kepada manufacturer sebelum ini dan kini IBD UTM telah pun menukar manufacturer untuk mengeluarkan produk Living Active. Jadi, proses untuk memohon tanda halal melalui manufacturer baru mengambil masa yang agak lama. Ini telah dijelaskan sendiri oleh staff IBD UTM. In sha Allah, tak lama lagi ada la tu tanda halal. :)


Bagaimana nak order?!

Jika anda berminat untuk mencuba Estrak Kacip Fatimah UTM, kini saya membuat promosi terhad.
Harga asal Kacip Fatimah sebelum ini adalah RM90 tapi....

kini anda boleh memiliki KACIP FATIMAH UTM dengan hanya RM72 termasuk poslaju ke semenanjung! 

bagi poslaju ke Sabah & Sarawak, tambahan sebanyak RM5 diperlukan untuk kos poslaju.

Promosi terhad mengikut stok yang ada. Selepas stok habis, harga akan kembali seperti biasa : RM90 tidak termasuk pos.


WASSAP:  013-6246773
Instagram : maryvessa.heart



Testimoni Estrak Kacip Fatimah UTM ^_^











Info tambahan berkenaan Estrak Kacip Fatimah UTM ...








Mesti ada yang risau, kenapa sis ni jual murah sangat?? Harga pasaran memang RM90. 
Tiruan ke??
Errkkk??? Saya tekankan di sini, produk yang saya jual adalah 100% original dari UTM dan memang stok saya ambil direct dari IBD UTM. Don't worry. 
Expired???? Lambat agi expired sis, ini gambar dari stock saya. Tapi saya ingin ingatkan lagi, harga ini hanya valid mengikut stok yang saya ada sahaja. Habis stok, harga kembali normal. Grab it fast!

Exp. Date : DEC 2018




24 comments:

  1. UTM ada keluarkan produk kacip fatimah? wahh, canggih!

    ingat nak follow, tapi rupanya dah lama follow XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe... tengkiuu... Haah.. da lama gak la keluar produk ni.. mmg feedback positif sgt...

      Delete
  2. good post ain..
    psst: miera ada masalah hormon sekarang. wajib cuba ni..huhu

    ReplyDelete
  3. Salam... Cik farahin masih jual pil kacip fatimah nie tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep. Salam Sis. Masih jual. Tapi harga promo dah habis sis. Harga kembali RM95/kotak termasuk pos ke semenanjung.

      Delete
    2. Salam sis, nk tanya ekf ni sis ade jual lg x?no tel sy 0197547279

      Delete
    3. Wslm sis. Bole whatsapp saya 013-6246773

      Delete
  4. Akum....nk Tanya klu Saya makan pil perancang boleh ambil Tak kacip fatimah n...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak galakkan sis kalau ambil pil perancang dengan kacip fatimah.

      Delete
  5. Akum....nk Tanya klu Saya makan pil perancang boleh ambil Tak kacip fatimah n...

    ReplyDelete
  6. ada kesan tak jika amik dalam jangka panjang mcm effect buah pinggang ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua supplement mempunyai risiko tu. Jadi kita galakkan sis ambil air yang lebih semasa mengambil supplement termasuklah kacip fatimah phyto plus ini untuk melancarkan perkumuhan dan memudahkan penyerapan khasiat. Jadi, kacip fatimah ni kita tak galakkan untuk mereka yang ada masalah buah pinggang.

      Delete
  7. Assalammualaikum, sis boleh sy tahu kalu amik produk nie boleh makan waktu malam tk cth nye dlam pkl 10.30 mlm? sbb selalu sy jenis suka makan lewat dlm kul 9 pg ke atas. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut saranan memang digalakkan ambil pagi selepas sarapan tak kisah lah pukul berapa. Selepas pukul 9 pagi pun boleh ambil. Tapi macam saya, saya ambil je lepas makan tengah hari atau malam sebab selalunya lupa. Alhamdulillah tiada masalah.

      Delete
  8. nk tanya klu haid berpanjangan boleh ke makan? sbb baca kt situ klu haid xboleh makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole sis. Mengikut saranan Dr Zubaidi dalam website nya mereka yang istihadah (haid berpnjangan) bole mula ambil kacip fatimah phyto plus pada hari ke-15 kerana selepas hari ke 14 darah tidak lagi dikira darah haid tapi mempunyai masalah hormon. Tapi jika berlaku masalah, boleh rujuk kepada doktor sebab mungkin ada ketidaksesuaian antara badan sesetangah orang dengan kacip fatimah.

      Delete
    2. tq sis.. ini ari yg 4 sy makan, mula2 period mcm kurang.. then ari ke 4 cm banyak pulak keluar.. adakah saya perlu stop makan? or teruskan ?

      Delete
  9. kalau period berpanjangan, boleh ke makan ? sbb bila baca kt post tu ckp xboleh makan bila time period.. tp yg nie kes period berpanjangan.. mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sepatutnya tak digalakkan makan semasa period sebab dikhuatiri akan overflow. Jadi memang pengguna di advise untuk stop semasa period. Cuma untuk masalah period melebihi 14 hari, bole ambil pada hari ke 15. Tapi jika darah masih lagi keluar, ada penulisan dr doktor yang mengatakan darah tu ada lah darah yang di cuci disebabkan masalah hormon. Tapi jika ada berlaku simptom2 lain, kita nasihatkan stop penggunaan dan rujuk pada doktor sebab takut ada masalah lain yang tak diketahui.

      Delete

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::

Follow Me @farahinesa