Thursday, January 9

Dusun UTM - RM10. Limited time only!

8:04:00 AM 1 Comments
Assalammualaikum.
Actually nak tido da sebenarnye, tapi aku tau, tak tido punye. Auta je lebeyh.
Btw, mohon jawab salam di atas.

Dah tiga hari ni aku tak ada buat pape produktif. Melepak je. Berceloteh kat wassap. Online. Maybe untung kalau aku meniaga sebab aku kan rajin online.

Tadi Nadia ajak aku pegi Jusco. Nice jugak. Walaupun pulus dah nak licin, eh, tetap join. Katanya nak cari buku utk murid tuisyen beliau. So kitorang yg tak makan lagi ni, aim tempat makan dulu. Diet aku berterabur. Makan McD baq hang. Lepas tu tgk prosperity burger. Eh mane boleh tahan. Terus order. Nyum nyum. masa makan nikmat la. Dengan kentang bulat dia tu. Lazat gila. Lepas makan, menyesal. Lemak woi! Terserempak pulak dgn Jiha yang tapau mcD jugak. Dah nak balik sebab dah pukul 3 pun. Khamis kan Johor habis kerja pukul 3.30. Best kan? Jumaat Sabtu dah cuti.

Then jenjalan la sekitar Jusco Taman U. Konon bakar lemak dalam aircond. Nan-hado nye. Masa Nadia pilih buku tu, aku ushar la buku teenage/fiction. Waah. Nampak novel siri hunger game. Mockingjay dah keluar. Rasa nak beli je. RM42.90 habaq hang!! Mano ade duit. Ishk. Sabar je la. Pegi bahagian komik. Oh no. Ade komik Zint yg terbaru. Siot la. Xde duit nak beli.


Siri komik aku dua tahun lepas. 



So memang cuci mata je la kat MPH Jusco Taman U. Puas aku tahan nafsu. Please jangan buat pasal. Duit aku cukup utk makan je ni.

Ni bukan ape yg aku nak citer. Aku excited sebab kitorang pegi Dusun UTM lepas tu. Hahaha. Best siot. Unplanned. Tetibe ajak Nadia. Dalam jam 4 petang tu kitorang terus ke Dusun UTM dari Jusco.


Nampak tak kambing biri-biri tu ada tanduk mcm capricon. 
Lupa nak buat hajat kat dia tadi. Rare sgt. 


Ramai orang dalam pukul 5 ptg. 
Staff UTM balik 3.30 kan. 


Nadia. Rakan kongsi. Missing in Action. 


Kawanan kambing biri-biri. Semua comel.
Lagi-lagi bila diorang berbunyi sebab aku kacau. Hahahaha!


Semua tengah masak ranum. Manis gila!


Seplastik besar ni bayar RM10. Tak kira la buah apa je. 
Aku beli! Berbaloi sebab aku memang suka pulasan. 


Masa ni hasil tak banyak lagi. Baru permulaan. 

Bayang lah dengan seluar jeans, baju jenjalan santai pegi window shopping. Tetibe pegi dusun. Panjat sana sini. Hahaha. Memula nak makan situ je. So tak plan aku nak tapau. Last-last rase geram je. Tak puas. Aku pon decide nak angkut satu plastik. Lepas tu berkobar-kobar cari buah. Aim pulasan je. Siap panjat. Kalau tak aku yg panjat, Nadia panjat, aku capai dahan. Dah macam ape je. Baju pon tak proper. Tapi lantak lah kan. Janji heppi. 

Last aku memanjat semua ni masa umur 8 tahun. Panjat pokok rambutan dengan kwn-kwn childhood. Best gila. Tetibe terkenang kawan lama. Haihss. 

Lepas bayar tu, bajet nak balik la. Nadia dah gatal-gatal. Kena gegata katanya. Tapi end-up dia pulak ajak aku pegi ushar durian. Lorh. Pa diaa?! So aku tak kesah. Bukan aku yg tgh gatal-gatal pon. Hahaha. Jenjalan lagi, nampak duku dgn rambai. Jambu air tak banyak buah. Aku cari manggis sebenarnye tapi tak jumpa. Malas nak jalan jauh lagi. Dah penat pun. So dalam pukul 6, Nadia hantar aku balik kolej. Dengan hasil yang lumayan, seplastik penuh buah pulasan. Maybe boleh bawak kat Nana esok. ^_^ 

The End. 


Saturday, January 4

Amsdex. The new war begin.

6:27:00 AM 0 Comments
Assalammualaikum. 
Ikut korang lah nak jawab ke tak. 

4 Januari 2014. Sudah pun tahun baru. Ape azam aku? Tiada. Sebab azam tahun lepas pun tak habis. Sambil berceloteh ni aku layan lagu nie.


Pocketful of Sunshine - Natasha Bedingfield

      Hari ini aku tak buat ape-ape. Al-maklum semalam dah berjalan sakan mengabehkan duit. Konon niat hari ni nak memerap je lah. Lepas tu konon nak diet. Hampeh sesangat. Seharian aku pun dah tak ingat aku buat ape. Yang penting benda-benda sengal la. Seperti melayan wassap geng-geng aku. Tips nak kurus. Selalu tau mintak tips kurus tapi tak menjadi. Then, Dira pening pulak nak pilih baju perantin untuk sanding belah lelaki (Keon) di Kedah. Naik kusut aku ngan kwn-kwn memilihkan baju utk dia. Hahaha. Dah selamat pun dia pilih. Nantikan kemunculan beliau.

     Selepas itu aku bajet nak pegi beli bubur makcik K9 yang feymes suatu masa dulu kan. HarOoom. Siot. Aku semangat pegi K9, siap pakai cardigan baru beli. Last-last tak ado pon. Nadia cakap ade jual. Tapi secara positif, aku assume makcik tu tak meniaga ari ni. Haih. Malang sikit lah. Lepas tu aku beli ikan goreng dua ekor. Amboih! Enam hengget. RM6 ok. Adoi. Bayar je lah. Dah amek pun. Pastu aku nak balik kolej. Kecewa ni tak ade bubur tu. Dah nak sampai KDSE, aku si minah gedik meroyan ini tetibe nak makan keropok. Mane lagi, kena la ke Taman U. Patah balik. Nampak tak buat dua tiga kerja. Tak plan memang mcm ni la musibah dia. So pegi Taman U. Eh, kekonon nak keropok lekor kan aku cakap tadi. Harooom. Cempedak goreng, Keropok Lekor, Pisang Goreng. Berhengget-hengget. Tak diet dah lah kan. Ke laut lah program konon diet.

      Bile dah sampai bilik, pale otak ni psiko lagi. Jam dah pukul 7pm. Ermm. Aku solat Maghrib, terus siap-siap dgn tak mandi, keluar pegi Jusco. Cari parking cam hampeh sgt. Ramai betul orang. Tujuan hanya satu. Kasut sukan. Hahahaha! Kelas kau nyah. Pegi aim kat Bata dulu. Ouh. Nice kasutnye. Tapi semua RM60+. Ala bajet aku RM50 je. Aku takde duit lagi. Hutang Syaza pun tak berbayar lagi. Nasib baik Syaza tak berkira. Elaun aku tu, aish, malas la cerita. Stress. Hahaha. Ade satu kasut tu offer. Rm40 je. Jenama Power la kan. Tapi, tu bukan kasut sukan. Tu kasut jalan. Hadoi la. Oke. Naik Jusco lak.

      Sampai kat bahagian sukan Jusco, nampak dah 50% 70% terpampang. Hah. Macam best je. Ushar ushar. Ade jenama Admiral, Axel, Amsdex. Yang macam boleh layan harga dia Axel ngan Admiral. Ade yang RM50 dan RM60. Dah aim dah. Kena beli kali ni. Tapi, tetibe nampak Amsdex buat offer. Wow. 70%. Dari RM200+. Hahaha. Caer. Test pakai. Sedapnye la hai. Dalam dia. Smooth sangat. Kasut pun ringan. Try Axel yang RM60 tu, emm, keras sikit. Nampak la harga RM200 ngan RM60 mcm mane. So, nekad. Melabur lebih sikit, beli yang Amsdex. Kaler pink hitam. Haha. Malas la nak tayang kasut baru. Nanti - nanti aku update bila dah berjaya pakai bawak jogging. So bayarlah RM65.70. Terus balik. Takmau terpengaruh dengan anasir nafsu yang bermaharajalela. Berjaya! The End.

Friday, January 3

47 Ronin - MBO KSL City.

7:21:00 AM 0 Comments
Assalammualaikum.
Tak jawab maknenye dia busuk.

Aku baru je pulang dari JB. Ewah JB siot. Kelas tak bunyi tu. Maybe kena panggil bandar JayBee. Ah nyampah lah. So, semalam Nadia ajak aku jenjalan. Beliau nak berhibur. Selepas berhempas pulas menyiapkan papernye. Maka decide lah untuk merayap hari ini. Memula konon bajet nak pegi MBO je la kan. Eh, poyo sesangat. Aku pon pakai cincai je. Pakai baju semalam. Nampak tak pompuan pemalas nie macam mana. Tapi baju aku semalam pakai kejap. Rakyat Malaysia jangan membazir. Haaaa..

Masa gerak, dah ushar nak layan wayang. So, oleh kerana MBO U mall tak banyak cerita, decide nak jauh sikit. AEON Bukit Indah sudah membosankan. Nadia pun baru je pegi beberapa hari lepas. At last, KSL City we go. Malangnye, minah-minah sengal ini tidaklah tahu arah kemana untuk kesana. Padehal aku punye lah dah pegi situ lime nam kali jugak. Hampeh sesangat. Memori lost. Hilang arah.

Aku dengan konfidennye suruh Nadia redah je. Beliau drive. Pemanduan beliau skang dah pro berbanding baru-baru dulu. Dulu mcm takut sikit lah naik ngan Nadia ni. Ade was-was. Skang dah bole rileks dah. Hahaha. Aku puji ni tau Nadia, bukan kutuk ke ape. Lalala ~ Maka, aku dengan taraf konfiden 256% memberi arah pada Nadia dalam keadaan ingat-ingat lupa tu. Weh, berjaya kot sampai. Ko hengat aku Loser sangat ke.

Sesampainya tu, perut dah kriuk kriuk sesangat. Aku tak lunch. Konon sangat nak diet boleh kurus mcm Cik Epal. Berangan macam minah psiko lah kan. Rupanya Nadia pun tak makan lagi jugak. Kitorang pun pegi ushar wayang dulu, MBO KSL. Memula dah aim citer 'Secret Life of Walter Mitty' coz nie cerita dari 20th Century Fox. Macam sedap kan. Tak pon 'Delivery Man' by Walt Disney. Tapi dari dulu aku nak tengok '47 Ronin' sebenanye. Akhirnya waktu yang paling hampir memang '47 Ronin' & dah ditakdirkan lah. Kalau cerita lain semua after 6pm. Kitorang yang kedekut nie nak save 2, 3 hengget, kena tengok before 6pm. Sebab kalau kami, warga student tengok sebelum pukul enam, dapat STUDENT PRICE. Dengan kadar serendah RM9 sama ada cerita baru or lama. Hanya di MBO oke. Mulut aku tak berhenti membebel sepanjang jalan tu.

Then, kitorang solat Asar. Tiket jam 5.40pm. Masa tu baru 4.40pm. Kena la turun ke Basement dari Tingkat-2. Surau dia kat Basement. Aku lemah sikit kalau KSL ni sebab dia punye surau punyelah.. amik wudhu' kat luar tempat solat. Orang park kete lalu lalang semua boleh nampak kita amik air sembahyang. Sekali dah sampai tu, dia dah renovate rupanya. Dah lama rupanya aku tak gi KSL, last dulu masa zaman keje. Masih lagi saiz yang sama, kecik teot. Tapi at least tempat wudhu' dia kat bahagian dalam. Dan pemberitahuan ada surau lain kat Tingkat-4. Tak ushar tapi maybe lagi besar.

Sesudah solat, kitorang pon konon nak menyuap cacing-cacing kebuluran dalam perut nie. Kompius nak makan ape. Nadia ajak aku makan Chicken Rice Shop. Walaupun aku tak pernah makan, tapi aku taknak. Sebab aku taknak makan nasi. Kononnye lah....... Kalau tidak dia suggest Seoul Garden. Amboih! Kayo pulak aku nak makan puluh hengget. Duit dalam dompet pun ade bape keping RM10 je. Cari McD, last-last nampak KFC, takyah memilih. Sambar aje lah. Aku amik KFC Treats. Sebiji Burger plus Air Milo dengan harga Rm8+. Oke lah kan. Dengan alasan diet. Eh, sebelum tu nampak Auntie Ann, nafsu dengan lahap terus membeli coklat batang-batang tu. Sedap weh, fevret aku tu taw. Gemok pon gemoklah. Bende tu sedap.
Kitorang pun makan sambil gegosip. Auntie Ann sumbat dalam bag Nadia, seludup masuk wayang. Hahaha. Normal thing as student.

Review. Cerita '47 Ronin' mengisahkan seorang lelaki berdarah kacukan. Namanya Kai. Kai ni watak utama. Dia berjalan merentasi hutan melarikan diri dari sesuatu. Lalu Lord Asano dan rombongan terjumpa Kai pengsan berhampiran jeram. Kemunculan Kai di Ako, sebuah kota yang diperintah oleh Lord Asano tidak disenangi sekelian Samurai Ako. Mika, anak Lord Asano juga merasai kelainan pada Kai yang orang lain tak nampak. Maka, mereka membesar bersama, Kai dan Mika. Apabila Kai dah dewasa, dia duduk berseorangan. Dia sedar dia tak disenangi orang lain, sebab kelainan dia, berdarah kacukan. Org juga menuduh dia jembalang dari hutan. Tapi Mika sayang Kai dan Kai jugak rasa macam tu. Kai tinggal di pondok berhampiran hutan & Mika selalu melawat Kai. Shogun, pemerintah seluruh kota (ala-ala Maharaja) datang ke Ako. Mereka akan mengadakan perlawanan untuk hiburan Shogun. Ako sebuah kota ternama dan terkenal dengan kegagahan menghantar Yosuno sebagai wakil Samurai. Dan Lord Kira (pelakon Han dalam Fast Furious 3) amatlah dengki dgn Lord Asano. Dia mempunyai ahli sihir yang hebat (perempuan). Dia berniat menjatuhkan Lord Asano. Dia juga terpikat pada Mika semasa menjadi tetamu di Ako. Perlawanan bermula. Samurai Yosuno telah disihir dan macam kena sawan. So, Kai mengganti Yosuno secara diam. Sekali kantoi masa berlawan. Shogun pun murka lah. Dia nak membunuh Kai tapi Mika halang. Lord Asano pun back-up. Malam itu, Lord Asano telah dipukau oleh ahli sihir Lord Kira, dan hampir membunuh tetamunya sendiri iaitu Lord Kira. Shogun yang mendapat tahu berita itu terpaksa menjatuhkan hukuman. Shogun memberi peluang Lord Asano mati dengan bermaruah (di Jepun), membunuh diri di khalayak ramai dengan adat tertentu. Maka, matilah Lord Asano. Samurai utama di Ako, Oishi, merupakan kesayangan Lord Asano kemudian menyimpan dendam. Samurai yang tidak bertuan akan digelar RONIN. Mereka diarahkan Shogun agar dibuang daerah. Mika pula mendapat arahan Shogun untuk berkahwin dengan Lord Kira selepas setahun (setahun tempoh berkabung kematian bapanya) agar Ako mempunyai pemerintah. Lord Kira arahkan orang untuk mencampak Oishi dalam lubang, bimbang Oishi membalas dendam. Kai pula dijual sebagai hamba pada pedagang Belanda. Selepas hampir setahun, Oishi dibebaskan. Dia mengumpul orang untuk menuntut bela. Dia juga mencari Kai dan menyesal kerana tidak mempercayai kata-kata Kai dahulu. 47 Ronin yang dibuang negeri bangkit menuntut bela agar tuan mereka, Lord Asano mati secara bermaruah dan demi menyelamatkan Mika. Dengan bantuan Kai, mereka ke Tengu, tempat asal usul Kai untuk mendapatkan bekalan senjata. Kai merupakan seorang yang belajar ilmu (ala-ala ilmu sihir) di Tengu dahulu tetapi melarikan diri. Kai dan Oishi melepasi ujian oleh bekas guru Kai dan mereka diberikan bekalan senjata. Ujian dia unik dan saspen. Dah tengok korang tau la. Akhirnya mereka berjaya menuntut bela. Kai berlawan dengan ahli sihir Lord Kira manakala Oishi berlawan dengan Lord Kira. Mereka menang. Mereka tahu mereka akan dihukum kerana melanggar perintah Shogun untuk tidak menuntut bela. Shogun bangga dengan mereka akan tetapi undang-undang terpaksa dituruti. Mereka digelar Samurai dan dibenarkan mati secara bermaruah. Mcm biasa, bunuh diri. Anak Oishi, Chikara dikecualikan dari hukuman oleh Shogun sebagai kebanggaan Shogun kepada Oishi dan menyambung keturunan samurai di Ako. Mika pula diberi kuasa untuk memerintah Ako. Kai dan Oishi serta Ronin yang lain mati dengan membunuh diri dihadapan Shogun. Kai berjanji akan mencari Mika di hayat seterusnya dan Mika berjanji akan menunggu Kai di hayat akan datang walau sejuta tahun pun. Sekian.


Keanu Reeves. Macho sangat. 


Kai dalam 47 Ronin


Ahli sihir. Lord Kira. Oishi. Kai. Mika.


Ahli sihir Lord Kira



So overall cite ni best la. Aku suka line story dan action dia. Nice je. Walaupun tak puas hati ngan Shogun dan undang-undang dia. Hahaha. Lepas tu kitorang pun solat Maghrib. Sempat pulak jalan-jalan ke Watson dan beli cardigan murah kat aras LG. Then, we both go back to UTM. Perut dah kenyang, movie dah layan, boleh la berehat kat bilik. Balik-balik terus kemas bilik, mandi dan basuh baju. Penat pulak dah. Maybe boleh tido awal. The End.


Thursday, January 2

Melaka. Dulu rombongan Student. Sekarang rombongan Engineer.

7:57:00 PM 0 Comments
Assalammualaikum. 
Jangan kelip-kelip bace salam. Mohon jawab salam ini. 

     Tak ada function aku datang Lab nie sebenanye. Sebab aku bukan study pun. Aku buat benda sengal. Line laju. Ape bole buat. Nafsu tak tahan.

27 Disember 2013. Continue. Kebersambungan cerita ceriti kami di Melaka. Bukanlah takat abis kenduri sahaje. Tanpa geng-geng aku, aku join bebudak kelas merayau sekitar Melaka. Shakira ada wedding keesokannya. Azfar dan mamanya pulang ke Shah Alam atas tuntutan wedding cousin beliau. Syaza dengan team Floc & aktiviti. Nadia balik Muar to Family. Me? Left abandoned alone.

      Selesai lah aku bersiap di Zzz Hotel, Melaka. Kesemua kami menuju ke A Famosa berjalan kaki dengan guide ekslusif dari Enginner TNB Melaka, Cik Noni. Noni telah diperkenalkan dalam post terdahulu ye semua. Beliau antara main character dalam episod ini.


Hotel Zzz. Sesuai dengan tema kelas. Naseb baik besh. Boleh Zzz. Chait.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Nana. Promot hotel. Eip. Tunangan Ijat nie. 
Jgn ade simpan perasaan pade beliau kalau takmau kasut crocs Ori masuk mulut.



Nampak tak muka aku berjoyah. "Nora suka sangat. Nora bagi 3 Bintang". Gedik plak gambo ni lah.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Ini dia ketua rombongan kita. Noni. Muke cikgu sekolah. Sambil bagi penerangan.
Hampeh aku tak dengar. Kepochi kat belakang.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Aku letak yang muke aku tak huduh sangat punya gambar je lah kan. Nak jugak sebelah pengapit. Puih. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Gegadis yang bukan isteri. Bujang. Single. Aku je available. Oke? Kamal interprem sgt at da back.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Otw ke A Famosa. Mane tah nie. Yg penting Stop & Snap. Gambar sepam dulu. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Jejaka tampan kelas. Merket nie.*Kyaaah. Muntah.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Meriam. Eya berpotensi mengemudi meriam ni. Sile jgn dekati beliau. Pian dalam bahaye.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Picture of All. Cameraman tak ade. Sape suruh tak bawak stand.
Susah seyh nak kasi lalulintas clear. Hebat tak.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Picture of myself. Thanks Eya. Saje buat kenangan A Famosa ketika dewasa!


Sekitar Jonker Walk. Ade hati nak beli pistol. Tembak cicak katenye la.
Photographer: Mohd Amirul Hisham



Golongan tertinggal sepulang Dari Jonker Walk. Itu Yob. Telah diperkenalkan.
Yang Batman tu, bonzer kami. Rase selamat.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Me with Eya. Coming soon nie. Muke control ayu habis dah aku tu.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Hasil tangkapan dari Jonker Walk. Comel kan. Eya pun beli tau. 
Suka sangat. Sangkut kat Enpon. 


Lagi. Pembaziran berleluasa dalam diri. Pastu konflik dalaman. 
Emo sensorang. Tapi duit masih cam paip. 



      Selesai sudah lawatan bersejarah dan berilmu. Kami yang kebulur seawal jam 8 membuat keputusan makan ikan bakar yang famos amos di Melaka. Haruslah Umbai kan. Maka, hiruk pikuk juga decide kenderaan yang terlibat dari Bandar ke Umbai. Dalam setengah jam bak kata Noni. 

      Manusia bujang berebut Noni. Mula-mula aku pending. Aku follow je la sebab aku manusia bujang itu. Aku lupa Cik Noni kita bawak Honda City. Merasa kau naik kereta bau kedai. Tak sia jadi bujang. Hahaha. Ada dalam 4,5 kereta yang terlibat dalam konvoy ini. 

      Hampir sampai tu, jem tak hengat. Memang dah tahap kebulur, jem lagi, jauh boleh tahan. Ada rasa macam nak give-up. Aku dalam kereta dah sapan menguap. Rasa nak tidur pun ada. Bajet penat jadi pengapit. Bebudak nie berborak dalam kereta, aku mampu mendengar je lah. Masa park kereta kat kedai berhampiran, ada kontroversi. Kitorang takut brader jaga parking tu carikkan kitorang parking sebab ingatkan dia nak kitorang makan kedai dia nanti. Rupanya memang dia tolong kitorang park. Dia cakap kedai dia pun tak ada ikan bakar. Kitorang punyalah terharu. Tapi park tu kena bayar lah pun. Kitorang siap puji orang Melaka ni baik-baik. Kembang seyh Noni. Saje kasi upah. 



Mereka yang bertanggungjawab memilih ikan. Ikan siakap. Sotong. Pari. Kerang. Kupang. 
Mcm-mcm ada. Tunggu pekerja bukak stock ikan baru. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham



Noni serius pilih ikan. Makcik sebelah Noni tu bukan group kelas kitorang tau. 
Me. Acting Busy.
Photographer: Mohd Amirul Hisham

      Actually, kitorang makan mengikut kumpulan. Kumpulan di'divide'kan berdasarkan kenderaan yang dinaiki. Nampak tak diskriminasi kat situ. Kereta bujang kami paling awesome. Haruslah! Sebenarnya untuk memudahkan sesi pembayaran nanti. Kita bayar apa yang kita makan. So, mcm group aku, ada Kecek, Mirul, Anep, Noni & Me. Aku ngan Noni pilih ikan, sotong semua. Kitorang duduk sesame, dan makan. Bila time bayar, kitorang divide lima orang. Fair. 


Dah melahap macam ular sawa memasing, baru snap gambar. Makanan sampai terus melantak tak pikir orang. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham


       Masa ni la tahap bising paling maksimum. Bergelak sakan tak sudah. Lawak gila. Serius aku happy time ni. Mengantuk penat semua hilang. Ijat aktif gila. Bergabong dengan Mirul yang duduk sebelah dia, makin menjadi-jadi lah. Plus, Anep ngan Ibal yang join, pecah perut aku gelak. Kitorang ade style berpuak sesama group mase dinner ni. Nama pun makan ikut kereta, diskriminasi la. Jiran kete sebelah tak puas hati gitu. Asyik la kondem jiran masing-masing. Makanan sampai lambat, jadi bahan. Tiru menu orang sebelah, jadi bahan. Menu yang kitorang pilih pun jadi bahan nak kondem. Memang happening sesangat. Gurau-gurau. Gelak-gelak. Yg gegurl semua tukang ketawa je. 

So meja kitorang punya menu:

1. Ikan Siakap ~ Separuh bakar Separuh masak tiga rasa.
2. Ikan pari 2 ekor ~ Bakar
3. Sotong 2 ekor ~ Goreng tepung
4. Nasi putih.
5. Air Kelapa 1 Jag
6. Kangkung goreng belacan
7. Sayur campur (sepatutnya sup sayur, tiru jiran)

      Sotong goreng tepung dia sedap. Serius. Mula-mula aku bajet nak amek kerang or kupang. Tapi Noni cakap tak berbaloi. Mereka dah la berat. So kitorang pun utamakan ikan dan sotong. Ini kedai pertama, masa sampai tu dia ni yg bersebelahan kedai souvenier rotan. Noni makan lauk dengan nasi lemak. Agak rare. Tapi bagi diorang tu normal. I prefer nasi puteh of course. 

*tak sempat nak amek gambar makanan sebab semua kebuluran


Abaikan muka aku yang berminyak. Skandal pengapit untuk hari itu. 
Sweet sgt cedokkan lauk utk aku. Zz
Nak tayang menu sekali. 



Kecek nie sebenarnya group meja aku. Nampak bunge dia, berpaling tadah terus lepas makan. 
Nak melepaskan rindu lah katakan. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham

      Sempat aku berjoyah dengan Hana, geng kerja aku dulu. Mcm-mcm nak story tapi masa tak mengizinkan. Group Hana, Syaza & Hanis go through different path dari kitorang. Diorang jalan-jalan lepas wedding dan balik Muar (rumah Hanis) malam tu. Tapi sempat join kitorang kat Umbai. Sebab Kecek pujuk Hanis kowt? Lalala ~ So Sweet. 

      Yana & Pojie. (Perantin baru) sampai masa kitorang dah siap makan pun. Memang tak plan sesame. Sebab diorang ngah honeymoon. Malas nak ganggu kan. 

      Bile semua dah boncet. Tibelah aktiviti membayar. Amboi. Haruslah bayar. Kete kitorang mengumpul RM110 mata menjadikan seketul bayar RM22 hengget sahaja. Berbaloi jugak. Lauk sedap. Masa makan tu, sensorang dok kire bajet. Mau 2,3 ratus nie. Rupanya, tak ado lah mahai sangat pun. Puas hati. :) Sedap pun sedap. Lagi sedap dari Alai (Melaka) yang aku pernah pegi dulu. 

*Meja sebelah makan kerang bakar takde sotong pon 18 hengget. Jeles lettew ngan meja kitorang. Phuih. Nak jugak bahan.

     Noni hantar kitorang pulang sebelum dia balik rumah. Esoknye Noni kerja katanya. Kelas kau Jah, Ahad pun kerja. Noni mmg pekerja cemerlang tau. Sampai ke Zzz hotel. Aku dah siap tukar baju gosok gigi, terdampar macam dugong. Angan konon nak tido. Mimpi feeling macam honeymoon dah kawen.Sekali, Nana racun aku ajak pegi uptown dekat ngan hotel kitorang. Nak enjoy punye pasal, aku bangun terus tukar baju. Eh, aku pulak racun Eya join kitorang. Memula pendirian dah kukuh taknak join. Hahaha. gagal habis! Last-last tiga tiga merayau ke Uptown Melaka jam 12 malam. Hasil tangkapan adalah shawl yang aku pakai esoknya beserta keychain handmade yang cute! Gagal lagi mengawal nafsu. Haih.


28 Disember 2013. Semua bersiap jam 9.30 pagi. Check-out hotel sekali. Kali ni Noni tak dapat jd tourist guide sebab TNB lebih memerlukan beliau nampaknya. So, jalan-jalan cari sarapan dulu. Kedai area hotel full sangat. Maka, kitorang gerak naik kereta. Haruslah aku naik ngan Anep sebab beliau naik sorang-sorang. Plus, tidak menggangu pasangan Eya & Pian. Maklumlah, aku join nie tak bawak pasangan. Anep je lah jadi skandel aku buat mase tu. Untunglah tumpang kete mamat ensem. Nerves I taw. Ahaaaaaaaaks. 

      Aku pun tak sedar makan kat area mana, kalau aku kena jual mase tu pun aku tak peduli. Sebab menumpang orang dengan kadar lapar yang boleh tahan. Macam ni lah naseb perantau. Tapi kedai tu sedap. Pepagi dah ada Char Kuew tiaw, Laksa, Nasi Lemak Kukus, Kuih muih, Mee Bandung plus banyak lagi menu. Tapi tak adalah pagi sangat sebab masa kitorang makan tu pun dah 11 pagi gamaknye. 

      Selepas berkepochi di Warung, sesi pengembaraan rombongan menuju ke Taman Buaya. Teringat ayat Kecek, "Buat apa pegi Taman Buaya, kat sini pun dah ada buaya", sambil tangan point kat Anep. Baik punya perli. Hahaha. Silap besar pergi Taman Buaya sebab takde parking. Dengan plan mengejut, Taman Rama-rama we go then!
Lime belas hengget baq hang! Mahai! Oi! Terpaksa la buat muke tempe bayar. Alang-alang dah sampai kan. Ade jugak mereka ni yang tak bayar pun. Sabor aje lah. Masuk free. Kuang asam. Aku tau, aku pon ngelat gak patutnye. Taman Rama-Rama ni menarik. Bukanlah ada rama-rama semata. Ada reptile jugak. Not bad lah. Tapi tak sehebat Zoo Melaka. :) My fevret. 

Le entri. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham



Photographer cakap masa balik baru Photoshoot.
Degil. Semua beria nak time tu jugak. Pasrah je Mirul.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Ber'camwhore' di awal perjalanan. Ni kawasan Mirul. Burung.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Kite amik gamba mereka. Dia pule amek gamba kite. 
Tayang iPad lettew. :P


Rama-rama semua makan ini tau. Aku baru tau. 
Rase geram mcm nak halau diorang. Hahahaha. *Gelak jahat



Rama-rama hinggap atas kepala I nyah! Suke. Suke. Suke!
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Pastu ada lagi rama-rama hinggap. 
Bagus rama-rama ni. Terasa diri ini bunga sesangat. Puih!


Dalam nie ade kaler jengking. Eww. Tapi tak takot pon.
Eler dalam kaca. Haruslah macho.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Trip yang terpisah dari trip lain. Kitorang bikin group baru dengan 
Ijat sebagai guider rombongan. Dengar lah dia meloyar tu. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Mengenang jasa photographer. Presented. Le Amirul. 
The photographer of the day. Sgt awesome beliau ini. 
Masih bujang.



Ijat & Kecek. Comei sesangat. Rase nak lempang tau. *Pengsan


Fefeling baru kuar gua la kononye. Cecah dalam gua pun tak sampai suku.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


 

Blog aku. Gambar aku. Jangan bosan. Lepas tu takde makanan. Ikan lari. Kuang asam.
Photographer: Mohd Amirul Hisham



Berhampiran kawasan buaya. Kawan-kawan Anep.
Jgn marah Anep aku gurau je. :P
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Reptile Zone. Yg pakai spec hitam tu reptile terlepas. Lari lepas gigit pagar. 
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Macam jack sangat. Rindu Jack. Dulu slalu main ngan Jack. 
*Terkenang old_memory



Us. Tanpa photographer. Bagus sgt tau Mirul ni. Gamba sendiri tak ada.
Kalau bawak stand semua boleh masuk.
Photographer: Mohd Amirul Hisham

 

Le Boyz. SEE-2. Quarter.
Photographer: Mohd Amirul Hisham


Le Girlz. Ahli kelas dan Isteri-isteri Power Rangers di atas.


     Tak ade gambar buaya pulak. Takpe la. Anep ada, ok la tu bak kata Kecek. Berakhirlah pengembaraan aku ke Melaka. Happy. Seronok. A nice moment to remember ...

      Aku follow Eya dan SufiKauHilang ke UTM. Sepanjang perjalanan tu, aku ngan Eya tak tido pon. Bergosip sakan. Mcm-mcm cerita keluar. Dari gosip lama masa zaman undergrad, sampai lah gosip terkini. Ape yang digosipkan? Rahsia antara kami. Hihihi. Sempat singgah RnR Pagoh. Rehat. Banyak buah-buahan kat RnR nie.


Beli waffle Daily Fresh. Mereka tengah promot ini.
Comel sangat, rasa nak beli. Tapi berjaya kawal nafsu. 

      Sampai bilik, terus krooh krooh tak hengat dunia. Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. End-up a best memory for Disember 2013. Kalau ada geng-geng aku yang kepochi maut tu, conferm lagi meriah mcm Funfair.

The End. Melaka. 


















Follow Me @farahinesa