Friday, January 3

47 Ronin - MBO KSL City.

Assalammualaikum.
Tak jawab maknenye dia busuk.

Aku baru je pulang dari JB. Ewah JB siot. Kelas tak bunyi tu. Maybe kena panggil bandar JayBee. Ah nyampah lah. So, semalam Nadia ajak aku jenjalan. Beliau nak berhibur. Selepas berhempas pulas menyiapkan papernye. Maka decide lah untuk merayap hari ini. Memula konon bajet nak pegi MBO je la kan. Eh, poyo sesangat. Aku pon pakai cincai je. Pakai baju semalam. Nampak tak pompuan pemalas nie macam mana. Tapi baju aku semalam pakai kejap. Rakyat Malaysia jangan membazir. Haaaa..

Masa gerak, dah ushar nak layan wayang. So, oleh kerana MBO U mall tak banyak cerita, decide nak jauh sikit. AEON Bukit Indah sudah membosankan. Nadia pun baru je pegi beberapa hari lepas. At last, KSL City we go. Malangnye, minah-minah sengal ini tidaklah tahu arah kemana untuk kesana. Padehal aku punye lah dah pegi situ lime nam kali jugak. Hampeh sesangat. Memori lost. Hilang arah.

Aku dengan konfidennye suruh Nadia redah je. Beliau drive. Pemanduan beliau skang dah pro berbanding baru-baru dulu. Dulu mcm takut sikit lah naik ngan Nadia ni. Ade was-was. Skang dah bole rileks dah. Hahaha. Aku puji ni tau Nadia, bukan kutuk ke ape. Lalala ~ Maka, aku dengan taraf konfiden 256% memberi arah pada Nadia dalam keadaan ingat-ingat lupa tu. Weh, berjaya kot sampai. Ko hengat aku Loser sangat ke.

Sesampainya tu, perut dah kriuk kriuk sesangat. Aku tak lunch. Konon sangat nak diet boleh kurus mcm Cik Epal. Berangan macam minah psiko lah kan. Rupanya Nadia pun tak makan lagi jugak. Kitorang pun pegi ushar wayang dulu, MBO KSL. Memula dah aim citer 'Secret Life of Walter Mitty' coz nie cerita dari 20th Century Fox. Macam sedap kan. Tak pon 'Delivery Man' by Walt Disney. Tapi dari dulu aku nak tengok '47 Ronin' sebenanye. Akhirnya waktu yang paling hampir memang '47 Ronin' & dah ditakdirkan lah. Kalau cerita lain semua after 6pm. Kitorang yang kedekut nie nak save 2, 3 hengget, kena tengok before 6pm. Sebab kalau kami, warga student tengok sebelum pukul enam, dapat STUDENT PRICE. Dengan kadar serendah RM9 sama ada cerita baru or lama. Hanya di MBO oke. Mulut aku tak berhenti membebel sepanjang jalan tu.

Then, kitorang solat Asar. Tiket jam 5.40pm. Masa tu baru 4.40pm. Kena la turun ke Basement dari Tingkat-2. Surau dia kat Basement. Aku lemah sikit kalau KSL ni sebab dia punye surau punyelah.. amik wudhu' kat luar tempat solat. Orang park kete lalu lalang semua boleh nampak kita amik air sembahyang. Sekali dah sampai tu, dia dah renovate rupanya. Dah lama rupanya aku tak gi KSL, last dulu masa zaman keje. Masih lagi saiz yang sama, kecik teot. Tapi at least tempat wudhu' dia kat bahagian dalam. Dan pemberitahuan ada surau lain kat Tingkat-4. Tak ushar tapi maybe lagi besar.

Sesudah solat, kitorang pon konon nak menyuap cacing-cacing kebuluran dalam perut nie. Kompius nak makan ape. Nadia ajak aku makan Chicken Rice Shop. Walaupun aku tak pernah makan, tapi aku taknak. Sebab aku taknak makan nasi. Kononnye lah....... Kalau tidak dia suggest Seoul Garden. Amboih! Kayo pulak aku nak makan puluh hengget. Duit dalam dompet pun ade bape keping RM10 je. Cari McD, last-last nampak KFC, takyah memilih. Sambar aje lah. Aku amik KFC Treats. Sebiji Burger plus Air Milo dengan harga Rm8+. Oke lah kan. Dengan alasan diet. Eh, sebelum tu nampak Auntie Ann, nafsu dengan lahap terus membeli coklat batang-batang tu. Sedap weh, fevret aku tu taw. Gemok pon gemoklah. Bende tu sedap.
Kitorang pun makan sambil gegosip. Auntie Ann sumbat dalam bag Nadia, seludup masuk wayang. Hahaha. Normal thing as student.

Review. Cerita '47 Ronin' mengisahkan seorang lelaki berdarah kacukan. Namanya Kai. Kai ni watak utama. Dia berjalan merentasi hutan melarikan diri dari sesuatu. Lalu Lord Asano dan rombongan terjumpa Kai pengsan berhampiran jeram. Kemunculan Kai di Ako, sebuah kota yang diperintah oleh Lord Asano tidak disenangi sekelian Samurai Ako. Mika, anak Lord Asano juga merasai kelainan pada Kai yang orang lain tak nampak. Maka, mereka membesar bersama, Kai dan Mika. Apabila Kai dah dewasa, dia duduk berseorangan. Dia sedar dia tak disenangi orang lain, sebab kelainan dia, berdarah kacukan. Org juga menuduh dia jembalang dari hutan. Tapi Mika sayang Kai dan Kai jugak rasa macam tu. Kai tinggal di pondok berhampiran hutan & Mika selalu melawat Kai. Shogun, pemerintah seluruh kota (ala-ala Maharaja) datang ke Ako. Mereka akan mengadakan perlawanan untuk hiburan Shogun. Ako sebuah kota ternama dan terkenal dengan kegagahan menghantar Yosuno sebagai wakil Samurai. Dan Lord Kira (pelakon Han dalam Fast Furious 3) amatlah dengki dgn Lord Asano. Dia mempunyai ahli sihir yang hebat (perempuan). Dia berniat menjatuhkan Lord Asano. Dia juga terpikat pada Mika semasa menjadi tetamu di Ako. Perlawanan bermula. Samurai Yosuno telah disihir dan macam kena sawan. So, Kai mengganti Yosuno secara diam. Sekali kantoi masa berlawan. Shogun pun murka lah. Dia nak membunuh Kai tapi Mika halang. Lord Asano pun back-up. Malam itu, Lord Asano telah dipukau oleh ahli sihir Lord Kira, dan hampir membunuh tetamunya sendiri iaitu Lord Kira. Shogun yang mendapat tahu berita itu terpaksa menjatuhkan hukuman. Shogun memberi peluang Lord Asano mati dengan bermaruah (di Jepun), membunuh diri di khalayak ramai dengan adat tertentu. Maka, matilah Lord Asano. Samurai utama di Ako, Oishi, merupakan kesayangan Lord Asano kemudian menyimpan dendam. Samurai yang tidak bertuan akan digelar RONIN. Mereka diarahkan Shogun agar dibuang daerah. Mika pula mendapat arahan Shogun untuk berkahwin dengan Lord Kira selepas setahun (setahun tempoh berkabung kematian bapanya) agar Ako mempunyai pemerintah. Lord Kira arahkan orang untuk mencampak Oishi dalam lubang, bimbang Oishi membalas dendam. Kai pula dijual sebagai hamba pada pedagang Belanda. Selepas hampir setahun, Oishi dibebaskan. Dia mengumpul orang untuk menuntut bela. Dia juga mencari Kai dan menyesal kerana tidak mempercayai kata-kata Kai dahulu. 47 Ronin yang dibuang negeri bangkit menuntut bela agar tuan mereka, Lord Asano mati secara bermaruah dan demi menyelamatkan Mika. Dengan bantuan Kai, mereka ke Tengu, tempat asal usul Kai untuk mendapatkan bekalan senjata. Kai merupakan seorang yang belajar ilmu (ala-ala ilmu sihir) di Tengu dahulu tetapi melarikan diri. Kai dan Oishi melepasi ujian oleh bekas guru Kai dan mereka diberikan bekalan senjata. Ujian dia unik dan saspen. Dah tengok korang tau la. Akhirnya mereka berjaya menuntut bela. Kai berlawan dengan ahli sihir Lord Kira manakala Oishi berlawan dengan Lord Kira. Mereka menang. Mereka tahu mereka akan dihukum kerana melanggar perintah Shogun untuk tidak menuntut bela. Shogun bangga dengan mereka akan tetapi undang-undang terpaksa dituruti. Mereka digelar Samurai dan dibenarkan mati secara bermaruah. Mcm biasa, bunuh diri. Anak Oishi, Chikara dikecualikan dari hukuman oleh Shogun sebagai kebanggaan Shogun kepada Oishi dan menyambung keturunan samurai di Ako. Mika pula diberi kuasa untuk memerintah Ako. Kai dan Oishi serta Ronin yang lain mati dengan membunuh diri dihadapan Shogun. Kai berjanji akan mencari Mika di hayat seterusnya dan Mika berjanji akan menunggu Kai di hayat akan datang walau sejuta tahun pun. Sekian.


Keanu Reeves. Macho sangat. 


Kai dalam 47 Ronin


Ahli sihir. Lord Kira. Oishi. Kai. Mika.


Ahli sihir Lord Kira



So overall cite ni best la. Aku suka line story dan action dia. Nice je. Walaupun tak puas hati ngan Shogun dan undang-undang dia. Hahaha. Lepas tu kitorang pun solat Maghrib. Sempat pulak jalan-jalan ke Watson dan beli cardigan murah kat aras LG. Then, we both go back to UTM. Perut dah kenyang, movie dah layan, boleh la berehat kat bilik. Balik-balik terus kemas bilik, mandi dan basuh baju. Penat pulak dah. Maybe boleh tido awal. The End.


No comments :

Post a Comment

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::