Monday, June 22

sAdiS sToRy

Kadang-kadang setiap org memang tuhan uji kan...
cume ujian org tu lain2..

skarang.. aku folo satu kisah real life pasal sorg janda yg memang tgh diuji ngan mcm2 dugaan...
kisah nye stat cmnie...::
Hi5 Emoticon
mule2... kak N nie hidup bahagia... dia kahwin dengan laki pilihan dia..mak dia x suke ngan laki yg dia suke tuh.... mak dia nak dia kawen ngan sorg laki nie yg dengar2nye playboy tapi kaye... dia xmao.....
(ade mcm cite kasim selamat jugak lah)

then mak dia kahwinkan dia jugak ngn laki yg dia suke tu dan menghalau dia kuar dr family.. dia pon hidup berdua ngan suami dia...bahagia jugaklah... x lame pastu, dorg dikurniakan anak... tapi malangnye ank pertama dorg gugur...mybe bukan rezeki dorg....
x lame pastu...kak N pregnant lagi...

Alhamdulillah stakat nie selamat.....

malangnye, tuhan lebih sayangkan suaminye... suaminye meninggal dunia baru2 nie sbb sakit jantung.... utk mengeluarkan mayat suaminye dr hospital memerlukan payment sebanyak rm1000 lbh... mane kak N ade duit banyak tu...duitnye mmglah ade tapi dlm bentuk cek yg company suaminye bagi... juz boleh ditunaikan dlm mase 3 hari...
xknlah nk biarkan arwah suaminye lame2...
akhirnye kak N mencari org yg sanggup menolong...sebab kak N dah pegi merayu kat family dia tapi kene halau, mak kak N xnk tolong langsung......

dlm susah2 tu kak N teringat cik S, kwn lamenye.....
cik S membantu kak N meminjam duit dr kwn2.... setelah meminjam dengan pelbagai care, akhirnye arwah berjaya dikebumikan... tapi bukan nie je....setelah jmpe doktor....kak N dpt tao yg dia dpt ank kembar.... memang berita baik......sonok tu dpt ank kembar....

then, tetibe..ngan x semenggah..datanglah along samseng menceroboh umah kak N... memang cuak x yah cite lah.... rupenye bukan suami kak N yg berhutang tapi kwn arwah suaminye dan arwah suaminye juz jd penjamin...kawan nye yg berhutang tu da berambos pegi mane tah.... cuak kebebeh la katekan.....abeh tv plasma kak N kne curik ngan along.... dah kene cari lagi rm3000 nk bayor hutang... korek lah lagi duit merate tempat.... dah dapat bayor hutang.....

tetibe...
dtg berite baik....kak N dapat insuran kematian rm800 ribu..
plus duit apf dan ntah2 ape2 duit lagi..
total2 dpt la dlm 1.3 juta...
menjadikan kak N antara janda terkaya kat Malaysia nie... memang best kan dengarnye.... tapi kompemlah...bukan senang tuhan nk bg mcm tu je..ade lah ujiannye... mmg teruji lah aku yg mendengarnye nie.....
kak N dan kwn2 pon pegilah ke KL utk setelkan hal2 guaman dan insuran tuh...
tapi nk guna duit lagi....
dlm bape ribu lagilah nk byr duit peguam plus bayaran2 percent dr jumlah insuran yg nk dpt....

total2 dkt 10 ribu jugak.....
kenelah lagi cik S nie tolong carikan duit..
bergolok gadai nk tolong kak N...menebalkan muke pinjam dr kwn2.....
walaupon kak N nie bukanlah sdare mare ke ape...
juz kwn2 lame je......tapi...

disebabkan kak N dibuang family, family kak N pon xnk tolong kak N (family kak N xtao kak N nk dpt duit), family belah arwah suaminye pon xde inisiatif nk tolong..biarkan je kak N sorg2 merayau merate mcm mintak sedekah.....
juz cik S je lah tmpt kak N ngadu....
bukan cik S je...cik M, kwn cik S pon same2 tolong...
on da way nk pegi KL tu kire2nye da ckop lah duit nk bayar tu sume...
tak pasal2 pulak on da way nak balik tu eksiden pulak ngn sorg cine tuh....

kak N bleeding tapi naseb baek check2 balik baby2 dia slamat....

malang memang x brenti...

tetibe pulak kwn kak N kne kidnap ngan along sbb rupenye duit yg kwn kak N bg pinjam tu kwn dia pinjam dr along sbb nk tolong kak N...
kalau kak N tao, kak N xkn nk suruh kwn dia pinjam kat along....

(duit nye dia pinjam 4000 plus bunge 500)

memang malang...kwn kak N kne blasah sparoh nyawe....
kak N setengah mati lagi cari duit nk tebus kwn dia....
along tu ckp..kalo lmbt bayor, byrn naik jd 8000...giloOO...

cik S ngan cik M tolong carikan lagi.......merayau merate cari kwn2....pastuh... kak N pon bayor kat along n tebus kwn dia balik yg da kne siang cm ikan tu tu...
mase pegi tebus tu....kak N de ckp...
'4000 punye pasal pon mao bunuh2 org ke??'

along tu pon jwb....
'skarang semua pasal duit..duit...wang lu tao....'

siOoot gila..... mmg buduh...
mase on da way kwn kak N nak balik KL, kak N dpt tao kwnnye tu meninggal sbb de pendarahan dalaman mase kne pukul tuh.. (rasenye kot)...

aku yg dengar nie memang sedeyh gila.....


bile dah pegi bank nk tunaikan cek yg dia dpt, tetibe bank x bg pulak sbb cek tu da x clear kne air hujan mase eksiden tu...
so...kne buat cek baru... da stuck kat bank negare pulak nk tggu cek baru....
bile da dpt cek baru...
bank kat JB pulak de masalah nk kuarkn duit.....
konon masalah gawat ekonomi lah....
padehal sebenanye..kadang2 bank nie nk amek untung bile kite simpan duit banyak2.. dorg boleh dpt untung dalam saham....
haihhhh~
manusia kn......
kak N nie punyelah terdesak nk pakai duit...nk byr hutang2 org satu hal....
nk gune lagi utk blanje harian....
satu pasal...utk baby dia dlm perot tu lagi....


yg pelik tuh..
family belah arwah suaminye yg sikit pon x tolong tu tetibe je nk harte arwah suaminye....
bukan sikit2..nk mcm2....

rumahlah..duit lagi.....
demand betol......

yg kak N nie x habis2 kuar masok bank nk setelkan hal2 kat bank yg 'cekap' gila buat kerja....
tapi smpai skunk duitnye x dpt2 lagi......
lepas nie nk bersalin lagi....
family dua2 da x leh nk harap...
jadi cik S ngan cik M ni jadilah mak angkat kak N...

bile kak N da ckup bulan nnt kat dorg je lah tmpt kak N nk mintak tolong jagekn baby n pantang2 org bersalin tu...

ye la.. baby first kan..........

aku yg rase jugak kesusahan dorg nie x dpt nk tolong ape2 sbb aku pon student je....

manelah ade duit or kuase nk tolong kak N...

tapi dr citer kak N ni nmpak lah kepayahan yg tuhan tu byk uji kite.....

~BukAn sEnang nK senaNg aNd buKaN sUsAh Nk sUsAh~

Hi5 Emoticon

Hi5 Emoticon

No comments :

Post a Comment

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::