Thursday, April 29

BiOdata Rasulullah SAW_**

Disini aku nak berkOngsi biOdata Rasulullah SAW yang aku sanjung2.
aku dapat nie dari cOmment dekat Tagged aku.
harap sumber2 nie bOleh la dipercayai kan.
Wallahualam.

BIODATA RASULULLAH SAW:-

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.·

Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).·

Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.·

Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.·

Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.·

Pengasuh pertama :
Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).·

Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).·

Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 63 TAHUN· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.
Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحبه وسلم

2 comments :

  1. biodata ni diambil di sini :

    http://www.mesra.net/forum/lofiversion/index.php/t102771.html

    and kalau boring2 blh baca ttng islam kat sini :

    http://www.mesra.net/forum/lofiversion/index.php/f16-0.html

    and kalau free lagi baca blog konspirasi dajjal n yahu di kat sini :

    http://www.freeourmind-blog.blogspot.com
    http://www.ibnuyaacob.com
    http://www.mistisfiles.blogspot.com

    ReplyDelete

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::