Thursday, June 15

Bigfood Nong chik (Jalan Kolam Ayer) JB - Review berbuka puasa.

Sesungguhnya aku berbuka puasa dekat Bigfood beberapa hari lepas. Ramai betul orang. Nasib baik dah buat tempahan awal dekat Bigfood. Kalau tak mereput la dekat luar tunggu seat kosong.

Aku sampai Bigfood beberapa minit lagi je nak berbuka puasa. Naseb lah tak ade masalah nak parking. Setibanya aku dekat Bigfood, Lamb Chop yang kawan aku dah order masa awal-awal tak sampai lagi. Makanan aku je yang tak sampai. Mungkin sebab dia terlepas pandang, tengok manusia ada tiga orang semua dah dapat makanan. Aku pulak datang pun lambat tayang muka. Heh.

Tapi bila dah lepas berbuka beberapa minit tu Lamb Chop aku pun tiba! Nyum nyum nyum ~ Banyak pulak tu. Tiga keping dia bagi. Perghhh! Aku dah bling..blingg..bling tengok banyak kemain portion dia.





Hye. This is my Lamb Chop! Sedap gila. RM25

Spaghetti Meatball Bolognese. RM20


Pasta Ala Arabiata Beef. RM25


Olive Garlic Pasta Chicken. RM20






Menu untuk di rujuk. Teh Peach dia sedap. Aku cilok kawan aku punya. 
Harga yang dipapar kan ini tak termasuk GST.




Kebanyakan menu kat sini semua sedap dan portion yang diorang serve sangat lah puas hati. Berbaloi dengan harga. 


After makan, kitorang menapak jalan kaki ke Masjid Jamek yang berhampiran. Best gila solat dekat Masjid Kolam Ayer tu. Selesa. Telekung banyak. ada air-conditioning lagi. Kitorang tunggu sampai Isyak then chow.

Masa lepas isyak, kitorang pun kira-kira hutang yang dah split masa bayar kat Bigfood and then kitorang perasan ada duit short. Pelik. Rupa-rupanya, masa bayar dekat kaunter tu ade misunderstanding sikit time passing duit. Maybe sebab ramai orang beratur dan cashier and customer pun dua-dua rushing nak bayar, jadi kelam-kabut. So, kitorang pun datang semula dekat Bigfood untuk declare. Walaupun sebenarnya agak suspen sebab masalah itu pun datang dari kecuaian kitorang sendiri masa pass duit nak bayar. Just cuba nasib je if boleh tengok CCTV ke kan. 

Masa dekat Bigfood, kitorang pun explain situation dan request kalau boleh check through CCTV. Selepas beberapa minit, pihak Bigfood pulangkan RM20, nilai yang kitorang short tadi. Tak pasti diorang dah check ataupun diorang confirmkan macam mana tapi bagi aku, bagus diorang ni sebab menjaga customer diorang. Sanggup melayan nilai RM20 tu. Jadi, tak ada lah aku dengan kawan-kawan rasa serik nak makan kat Bigfood lagi. Layanan tip-top. Kes makanan lambat sampai tu bukanlah isu bagi aku sebab boleh difahami situasi pack masa berbuka. Mujur aku tak kebulur macam pontianak lapar masa tu. 



Kesimpulannya:

Rasa makanan

  • Sedap. Hampir semua menu dekat Bigfood memuaskan tekak aku. Rasa cukup dan tip-top. 
  • Western & Spaghetti dia semua sedap belaka.

Harga
  • Harga sangat berbaloi. Portion makanan dalam pinggan besar confirm mengenyangkan. 
  • Kadang-kadang satu order boleh share dua orang.

Enviroment and Surrounding
  • Boleh pilih nak duduk dalam (air-conditioning) atau luar (open-air) untuk brader-brader yang merokok.
  • Boleh request nak celebrate birthday untuk yang tersayang. Diorang boleh set-up tempat dan mood. Pasang lagu hari jadi.

Parking
  • Parking tak ada masalah. Kalau bahagian bawah penuh, boleh pusing parking dekat bahagian atas bukit. 

Service
  • Setakat ni servis dari staff-staff Bigfood memuaskan. 
  • Ramah mesra, rajin layan, tak ada masalah tarik muka, sabar layan customer. Lagi-lagi customer macam aku. Hah!


Menu favourite: Lamb Chop, Supreme Grill, Premium Daging, Pasta Ala Arabiata Beef.



Rating : 4.4/5


Information

Address: Jalan Nong Chik Heights, Taman Nong Chik, 80100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
Open Hours (Ramadhan):  · 3PM–12AM
Phone: +60 17-731 3386

6 comments:

  1. dem dem dem, baca entry ain pkul 12.10 tengahari. dem dem dem.

    sedapnya..terliuq oii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aummm.. memang sedap.. menu semua cair di mulut.. hahah.. tuan blog pon stress tgk gambar makanan 12 tengah hari 😂😂

      Delete
  2. Sedapnyaa. Kenapa tengok entry makanan time tengahari nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiwiwiwiw... nanti time berbuka bole cari menu iras2 cmni... ^_^

      Delete

kalau korang baik, jangan kutuk aku ::

Follow Me @farahinesa